5 март 2015 г.

Американски палеонтолози са установили, че откритата от тях наскоро в Етиопия част от долна челюст, е принадлежала на най-древния известен на науката вид хора (Homo). Останката е датирана на възраст от 2,8 милиона години. За находката съобщава списание Science.

Находката беше направена в района Леди-Герару на територията на националния парк Аваш в Етиопия, още през 2013 година. Представлява лявата част на долна челюст, със запазени 5 зъба. Датирането на останките, открити в частично разрушени земни слоеве, се оказва сложна задача. Анатомичният анализ на челюстта, заведена като класификационен номер LD 350-1, показва развити черти (крехки молари, симетрични малки зъбни корени, правилни пропорции на челюстта), които отличават ранните представители на рода Homo от по-късните маймуноподобни австралопитеци.


Вкаменелостта от Леди-Герару показва какви големи анатомични промени са претърпели предците на човек в рамките само на 200 000 години. Сравнението е възможно на база данните от най-известната представителка на австралопитеците – Люси, живяла преди около 2,6 милиона години.

“Челюстта от Леди-Герару ни помага да “стесним” еволюционната пропаст между австралопитеците и ранните представители на рода Homo. Това е чудесен пример за вкаменелост от преходен вид, отнасящ се за критично важен период от еволюцията на човека”, отбелязва Уилям Кимбъл (William H. Kimbel) от Университета на Аризона.

Преди 2,8 милиона  години климатичните промени правят от Африка много по-сухо място. Смята се, че този процес е благоприятен за появата на нови видове животни (и отмирането на стари) – в частност, зараждането на Homo. Учените са установили още, че изкопаемите бозайници, открити в същите слоеве като челюстта от Леди-Герару, са живели в по-открити ландшафти, отколкото съседите на Люси. Обитавали са равнини, осеяни с ниско растящи храсти.

Но изследователите не бързат да твърдят, че човекът се е появил и развил заради климатичните промени. За да се развива подобна хипотеза, трябва да се опира на данните от по-широка подборка от вкаменелости от онова време.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...