5 март 2015 г.

Мъжкият интерес към пищните задни части на дамите не е свързан с обема на тази част от тялото, а с извивката на гръбнака. Учените освен това твърдят, че мъжете харесват най-много жени, чийто гръб е наклонен под ъгъл от 45 градуса спрямо “петата точка”. Този ъгъл е позволявал на представителките на нежния пол в праисторически времена да работят дори през последните месеци от бременността, без да рискуват да повредят гърба си. Затова мъжете са имали изгода, да подбират такива “дами” за спътници в живота. Резултатите от ново изследване са представени в списание Evolution and Human Behaviour.

Психологът Дейвид Люис (David Lewis) и колегите му са установили, че пищните задни форми на жените по-скоро маскират реалната причина за привлекателността на дамите – извитият гръбначен стълб. Учените показват на 300-те участници в експеримента мъже дамски силуети, на които гръбначната извивка е различна по големина. Задачата на участниците е да определят кой силует ги привлича най-много.


С най-много симпатии сред респондентите се ползват дамите, чиито гръбначен стълб е с извивка в гърба под ъгъл от 45,5 градуса. Подробният анализ на резултатите показват, че тази привлекателна за мъжкото око извивка, всъщност не е вторичен резултат от привлекателността на пищните дамски дупета.

Учените са убедени, че пристрастността на мъжете лежи върху стабилна еволюционна основа. “Работата е там, че подобна извивка е позволявала на първобитните жени да преместват центъра на тежестта на тялото си назад спрямо бедрата. Това се случва по време на бременност, когато тежестта се премества осезаемо напред. А това е много важно преимущество – без тази извивка налягането върху бедрата нараства почти с 800%, което на практика би обездвижило бременните жени и би повишило рисковете от травми”, твърди Дейвид Люис. И обратното – жените с извит гръб са можели да участват в търсенето на храна дори през последните месеци на бременността си, без да рискуват да се наранят. С течение на времето обществената полза от тези особености в анатомията им се е превърнала в признак, който ги прави сексуално по-привлекателни за мъжете


Ъгълът от 45 градуса е “златната среда” – помага на дамите да се движат, но освен това намалява риска от гръбначни хернии и хронични болки в гърба.

По думите на Люис, мъжете любители на пищни дамски дупета всъщност са привлечени от извитият им гръб. “Мъжете се заглеждат към дупетата на жените, но на практика получават информация за гръбначния им стълб и не осъзнават, че всъщност мозъкът им обработва точно тази информация. Впрочем, напълно е възможно мъжете да са привлечени както от извивката на гърба, така и от пищността на “петата точка”. За да се установи с по-голяма точност, дали това е така, ще се наложи да се проведат нови изследвания”, казва в заключение психологът.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...