6 ноември 2020 г.


През последните години астрофизици на няколко пъти съобщаваха за случаи, в които според тях става въпрос за разкъсване от черни дупки на звезди, оказали се опасно близо до „чудовищата“. Науката, освен това, вече разполага с инструменти, чрез които да регистрира гравитационните вълни, пораждани от сливането на черни дупки или от колизията на черна дупка и неутронна звезда.

Материята, веднъж попаднала в „лапите“ на черна дупка, не може да я напусне под никаква форма, но при колизията все пак се освобождава енергия. Енергийните емисии от подобни събития са с мащаби, които все още се опитваме да проумеем. Просто не разполагаме с никакви аналогии от ежедневието, които да ни помогнат да си представим мащабността на явленията.

Все пак, ако сте любопитни да придобиете някаква представа за цялата картина, може да си „поиграете“ с числата, благодарение на физика Алваро Диез, който е създал специален „калкулатор“. Диез го е нарекъл Black Hole Collision Calculator и може да го посетите на този адрес>>>.

Трябва просто да изберете масата на черна дупка и масата на предмет, падащ към нея. Калкулаторът ще ви пресметне резултата от колизията и ще ви покаже някои впечатляващи числа. Алваро Диез споделя, че идеята да създаде калкулатора е инспирирана от всички наскоро направени открития за черните дупки, в това число и изключителната първа снимка на свръхмасивна черна дупка.



Математическият инструментариум зад функционалността на калкулатора не е абсурдно сложна, но Диез се е постарал да го направи във възможно най-достъпна форма. В допълнение към калкулатора, физикът е включил и обяснения за протичането на явлението, така че всеки, който попадне на страницата на инструмента, да разбере какво точно се изчислява. „Опитах да създам интерактивен инструмент, с който да привлека вниманието на повече хора към физиката и по-конкретно към проблема с изучаването на черните дупки. Идеята да се говори за сблъсъците с черни дупки и какво се случва с хоризонта на събитията, всъщност идва от колега, на когото обяснявах тези понятия по начин, който е по-малко „свръхнаучен“, обяснява Алваро Диез.

Калкулаторът е наистина завладяващ. Например, един бърз тест: избираме много малка (и нереалистична) черна дупка, която е с маса само 14 пъти по-голяма от масата на Земята, която „изяжда“ планетата ни. Такава черна дупка по размери приблизително би била колкото баскетболна топка. Сблъсък на Земята с такова „чудовище“ ще освободи обемът от енергия, която нашето Слънце би излъчило за период от 26,9 милиарда години.


Алваро Диез подчертава, че калкулаторът му има своите ограничения. Все още има много неща, които не са ни известни за черните дупки и програмата на калкулатора не използва най-сложните уравнения, с които физиката описва явленията. Например, в калкулатора черните дупки не се въртят и не излъчват гравитационни вълни. Като имаме предвид, че истинските черни дупки всъщност се въртят, изчисленията на калкулатора може да се разглеждат като долната граница на енергиите, емитирани в реалния космос при сблъсък с черна дупка.



Калкулаторът е част от проект, наречен Omni Calculator. В него участват учени, докторанти и просто ентусиасти, които създават подобни инструменти, като целта им е да направят науката по-достъпна за широките маси от неспециалисти. На уеб сайтът могат да се открият 896 свободни продукта, които могат да послужат за много разнообразни изчисления – от това, как да подобрим времената си в някакви състезания, до изчисляване на сложни финансови операции.

„Винаги съм бил запленен от чудесата на науката и природата и за мен няма нищо по-добро от споделянето на тези знания с хората. Не само с хора, специалисти, но и с обикновения любопитен човек, който да може също да споделя неща, предизвикващи удивление. Убеден съм, че науката е невероятна, прекрасна и полезна и няма нужда да бъде възприемана като нещо страховито, дори когато става дума за черни дупки – те самите са странни като ада!“, пише Алваро Диез.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...