9 октомври 2021 г.

Почти 500 години преди Христофор Колумб да стъпи на брега на Новия свят, друг европейски пътешественик – Лейф Ериксон, достига до бреговете на континента. Това се случва около 1000 година.

Въпреки че 9 октомври официално се чества в САЩ като Деня на Лейф Ериксон, тържествата за отбелязването му са скромни и по-скоро символични. Около фактът не се шуми много, защото е в разрез с общоприетата теза, че Колумб е откривателят на Америка. Датата 9 октомври е избрана и заради друго събитие – на този ден през 1825 година кораб с норвежки емигранти пристига в Ню Йорк. Денят на Лейф Ериксон всъщност „на хартия“ се отбелязва в чест на тези първи норвежци, заселили се оттатък Атлантика.


Според викингските саги, Лейф Ериксон е средният от синовете на Ерик Торвалдсон, наричан още Ерик Червения. Смята се, че Лейф е роден около 970 година в Исландия. Баща му, Ерик Червения, напуска Исландия около 982 година в търсене на нови земи и съвсем скоро стига до бреговете на Гренландия, където се заселва с рода си. Синът му, Лейф Ериксон, поема по стъпките на баща си. Смята се, че около 1000 година достига до територията, известна днес като Нюфаундленд. Земята, до която достига, нарича Винланд – предположенията са, че това е заради многобройните лозови растения, на които се натъкват. През 60-те години на ХХ век археолози откриват руините на Л'анс о Медоуз в Нюфаундленд, което вероятно е селището, описано в сагите като Лейфсбодир, т.е. „Колибите на Лейф“. Находката потвърждава описанията за зелените тучни земи, които могат да се прочетат в сагите на викингите.




Според една от епичните истории, по времето, когато се предполага, че Лейф Ериксон се натъква на Винланд, той всъщност е покръстен в християнската вяра от норвежкия крал Олаф I, който го изпраща с мисия да разпространи божието слово сред заселниците в Гренландия. Друга сага пък разказва, че смелият мореплавател не открива сам пътя към презокеанските земи, а просто води кораба си по указанията, оставени от по-ранен мореплавател.

До колко може да се приеме за достоверен фактът, че Лейф Ериксон е откривател на северноамериканския континент, предстои тепърва учените да се произнесат. Векове след него обаче, наследниците на викингите – норвежците, започват своя поход към Новия свят. На 9 октомври 1825 година в пристанището на Ню Йорк акостира корабът „Restauration“. С него в Америка пристигат 50 души. Този кораб се превръща в символ на началото на норвежката имиграция в Америка и днес се отбелязва, заедно с Деня на Лейф Ериксон.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...