9 октомври 2021 г.

На името на Робер дьо Сорбон е съдено да надживее притежателя си. През XVI век с названието Сорбона вече се отъждествява целият богословски факултет, а през ХХ век – поне в разговорния език – и целият Парижки университет просто е наричан Сорбона.

Робер дьо Сорбон (фр. Robert de Sorbon) се ражда на 9 октомври 1201 година в бедняшко семейство от Соробона - градче, което се намира в днешния Арденски департамент. Поема по пътя на богословието и заминава да учи първо в Реймс, а после и в Париж. Постепенно благочестивостта и ораторското му майсторство му печелят симпатиите на обществеността. Тези му качества са оценени и от знатните люде. Робер дьо Сорбон се радва на покровителството на граф д'Артуа и краля на Франция Луи IX, известен като Свети Луи.

През 1251 година Робер става изповедник в Камбр, а след още седем години получава и длъжността личен духовник и изповедник на краля. Първите ученици на Робер се появяват около 1253 година, а през 1257 година той основава Сорбонския дом – колеж в Париж, пряко финансиран от крал Луи IX.

В началото колежът има за цел да обучава по двадесетина бедни студенти на ораторско майсторство и възхвала на Бога. През 1259 година, след като получава височайшето благоволение от папата, колежът на Робер дьо Сорбон се превръща в ядрото, около което се формира Университета на Париж.

Колежът не е първият, създаден в Париж. Факултетът по теология обаче изиграва важна роля в развитието на Университета в Париж. Приносът на превърналият се във философски факултет е толкова значим, че неговото название – Сорбона, се асоциира с целия университет.





Робер дьо Сорбон изпълнява длъжността канцлер на университета, учи и преподава в колежа до смъртта си на 15 август 1274 година. Постепенно в Сорбоната се събират почти всички преподаватели по богословие на Парижкия университет. Така още от началото на XVI век понятията “Сорбона” и “Богословски факултет” на практика стават синоними.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...