22 септември 2019 г.


Една от фундаменталните, неразрешени все още загадки в антропологията е, какво е погубило неандерталците и защо Homo sapiens процъфтява, дори когато Homo neanderthalensis поема към небитието?
Дали се касае за някакъв вид чума, която специфично засяга само неандерталците? Или се е случил някакъв катаклизъм в рамките на населяваната от тях Евразия, който в крайна сметка е довел до изчезването им?

Ново изследване, проведено от екип антрополози и специалисти по анатомия на глава и врат, предлага по-малко драматична, но също толкова смъртоносна причина. В публикуваното в списание The Anatomical Record изследване, учените изказват хипотезата, че истинският виновник за гибелта на неандерталците не е някакъв екзотичен патоген. Авторите на разработката смятат, че неандерталците са поели по пътя на заличаването си заради може би най-често срещаната и безобидна сред детските болести – но и нещо, което създава притеснения за всеки родител с малки деца – хроничните ушни инфекции.

„За някого това може да прозвучи пресилено, но когато за пръв път реконструирахме евстахиевите тръби на неандерталците, открихме, че те са забележително сходни с тези на бебетата от нашия вид“, обяснява професор Самюъл Маркес, който е един от авторите на изследването. „Инфекциите на средното ухо са почти повсеместно срещани при бебетата, тъй като ъгълът на евстахиевите тръби при тях е почти изправен и това създава предпоставки да се задържат бактериите, които са причинител на отитните инфекции; същият ъгъл установихме и при неандерталците“.



В днешния свят на антибиотиците, подобни инфекции са лесни за лечение и сравнително бързо преминават при бебетата. Освен това, след около 5-тата година на детето, евстахиевите тръби при човек започват да се издължават и ъгълът става по-остър, което позволява по-лесно да се дренира ухото. Благодарение на това се свеждат до минимум случаите на повтарящи се след ранната детска възраст инфекции.
За разлика от съвременния човек, структурата на евстахиевите тръби при неандерталците не се променя с възрастта. Това означава, че ушните инфекции и усложненията от тях, включително респираторни инфекции, загуба на слуха, пневмонии и по-тежки заболявания, не само ще се превърнат в хронични, но ще са рисков фактор за цял живот; влошаването на общото здравословно състояние е заплаха за оцеляването изобщо.



„Това не касае само риска от смърт, вследствие на еднократна инфекция“, пояснява проф. Маркес. „Ако постоянно сте болен, по-лесно ще се изтощавате и няма да сте толкова ефективни в конкуренцията за хранителни и други ресурси с братовчедите от Homo sapiens. В свят, където всичко е въпрос на оцеляване на най-приспособимите, не е чудно, че съвременният човек, а не неандерталецът е печелившият в надпреварата“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...