22 септември 2019 г.


Археолози и експерти по съдебна медицина са успели да реконструират образ на жена, която е живяла през мезолита – преди 7500 години. Останките ѝ са открити на територията на Гибралтар през 1996 година, а сега с помощта на новите технологии и познания, учените са създали модел на лицето ѝ.

Екипът е нарекъл условно жената „Калпея“ – по името на скалната местност, където през 1996 година в пещерата Европа Поинт са открити останките ѝ.
Жената е живяла на територията на съвременен Гибралтар през каменната епоха. Имала е тъмни коси и тъмни очи, а по-голяма част от генома ѝ съвпада с този на днешните жители в Турция.


„Знаем, че жената е имала тъмни коси и тъмни очи. Докато проучвахме нейната ДНК се оказа, че 10% от гените ѝ са идентични с гените на местните ловци от мезолита, но 90% съвпадат с гените на жителите на Анадола (днешна Турция)“, казва един от участниците в изследването, проф. Клайв Финлейсон.



Работата по реконструкцията на облика на „туркинята“ е отнела на екипа повече от половин година. Фосилизираният череп на Калпея с течение на времето е променил формата си, затова експертите по съдебна медицина е трябвало да го реконструират с помощта на лазерно сканиране. Моделът на главата е отпечатан с 3D-принтер, а косата ѝ е пресъздадена от перука с човешки косъм.


За голяма изненада и на самите учени от екипа, жената изобщо не прилича на неандерталец, а по-скоро изглежда като съвременен човек. Когато е починала, е била на възраст между 30 и 40 години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...