17 септември 2019 г.

Снимки: ESA/NASA
Снимките на галактики винаги привличат вниманието. Най-впечатляващи са онези на големи, близки до нас, масивни, ярки или красиви заради интригуващата си структура или история. Но за да съществува Вселената в нея трябва да има от всичко, в това число и такива обекти като заснетата от телескопа „Хъбъл“ галактика Messier 110 (М110).

M110 може и да не изглежда толкова привлекателна за погледа, но е забележителен близък съсед на нашата галактика, както и много необичаен пример за галактика от този тип.

М110 е член на Локалната група – съвкупността от галактики, в която влизат Млечния път и няколко от най-близките до него галактики. Всъщност, тази галактика е една от множеството сателитни на галактиката Андромеда – най-близката до нас голяма галактика. В каталозите М110 е вписана като елиптична галактика-джудже, което означава, че при нея е налице еднородна структура, почти без особености.

При елиптичните галактики няма спирални ръкави и забележителни „джобове“, където да протича бурно образуване на звездни – и двете са характерни особености за спиралните галактики. Елиптичните галактики-джуджета най-често се развиват в клъстерни формации и също често са сателитни на по-големи галактики.


Тъй като при тях липсват „ясли“, където да се раждат нови звезди и са населени най-вече от стари звезди, елиптичните галактики се смятат за „мъртви“ в сравнение с техните роднини от „спиралния“ клон.



Астрономите обаче, са забелязали признаци на наличие на популация от млади, сини звезди в централната част на Messier 110. А това означава, че в крайна сметка галактиката не е „чак толкова мъртва“, колкото изглежда.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...