16 септември 2019 г.


През 2009 година в Модена, Северна Италия, в некропол от IV–VI век е открито погребение на двама души, които са положени държащи се за ръце. Костните им останки са зле запазени, затова учените не успяват веднага да установят към кой принадлежат погребаните. Което, обаче, в никакъв случай не е пречка за журналистите, които побързаха да кръстят „двойката“ „влюбените“ или „влюбените от Модена“.

Когато не е възможно да се определи пола по костните останки, археолозите прибягват до експертите по генетика, защото да се различат мъж и жена е възможно само по ДНК. На „двойката“ от Модена не ѝ върви и по това направление. Причината е все същата – зле запазения костен материал. Затова изследователи от Университета в Болоня прибягват до проучване на скелетите по нов метод, който дава възможност да се установи пола по зъбите и по-конкретно, по белтъка амелогенин. „Мъжкият“ и „женският“ вариант на този белтък се различават по състав и тази разлика може да се установи с помощта на масспектроскопски анализ.

Резултатите от анализа на зъбния емайл на „влюбените от Модена“ показват, че и двамата са мъже. Пълното изследване е публикувано в списание Scientific Reports.


Изследователите смятат, че погребаните е възможно да са братя (родни или братовчеди) или воини, които са загинали заедно. В полза на втората версия е контекстът на погребението – освен гробът на „влюбените“, в същия некропол Чиро Меноти са открити още 11 погребения, като на някои от скелетите се откриват следи от смъртоносни наранявания. Не е изключена възможността целият некропол да е бил отреден само за воински погребения.



Вероятността двамата мъже да са били с хомосексуални наклонности е малка: некрополът датира от IV–VI век, а това е времето на масово разпространение на християнството, когато подобен род връзки са били забранени, а по времето на император Юстиниан (527–565 г.) са смятани за престъпление. Дори и мъжете да са били „двойка“, никой не би тръгнал да афишира отношенията им по време на погребението им.

Скелетни останки на хора, които са погребани държащи се за ръце или дори прегърнати, не са чак толкова чести находки, но подобни примери са известни от различни култури и епохи. Най-известен пример са „влюбените от Валдаро“. Това погребение е на около 6 хиляди години и е открито близо до Мантуа, Италия. Подобни погребения са откривани и в Гърция, Турция, Румъния и Сибир. Но навсякъде става дума за двойки от различен пол. Трябва да се подчертае, че при всички по-ранни случаи не са извършвани нито ДНК-анализи, нито анализи на зъбния емайл.


На археолозите са известни и случаи на погребения на еднополови „двойки“. Например, по време на разкопки на Тепе Хасанлу в Иран са открити два „прегърнати“ скелета. Единият е на момче на 19-22 години, другият, по всяка вероятност, също на мъж на възраст 30-35 години. Двамата са загинали след рухването на цитаделата на града, случило се около 800 г. пр.н.е., а останките им са открити в яма за боклук. Подобен случай има и в Помпей. Двама младежи (на около 20 години) загинали при изригването на вулкана Везувий, като в последния си миг са били прегърнати. Разбира се, и двата цитирани случая са много различни от „влюбените от Модена“, които са погребани преднамерено в общ гроб, което не може да се твърди за „двойките“ от Хасанлу и Помпей.



Некрополът Чиро Меноти е на територията на днешния град Модена. В древността е служил на жителите на римския Мутина. Първоначално градът е етруски, докато през 183 г. пр.н.е. става римска колония. Градът се намира на стратегическо място и е най-важният център за Цизалпийска Галия. Затова и често става арена на бойни действия. През 78 г. пр.н.е. Марк Юний Брут, бащата на убиеца на Цезар, се отбранява в Мутина срещу Гней Помпей Велики, който обсажда града и го превзема, когато припасите на жителите му приключват. 5 години по-късно, през 73 г. пр.н.е. край Мутина Спартак печели една от победите си. През 44 г. пр.н.е. Марк Антоний превзема града, като този път там се крие Марк Юний Брут – убиецът на Цезар.
В залеза на Римската империя Мутина неведнъж се превръща в опорен пункт за войските, които водят битки както срещу нахлувания на варварски племена, така и по време на безбройните граждански войни. Градът не е засегнат от нахлуването на Атила. Мутина съществува до VII век, когато е изоставен след като е сполетян от катастрофално наводнение.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...