12 септември 2019 г.


„Айванпа“ е най-голямата в света концентрационна слънчева електроцентрала с централна кула (CSP). Върху терена на електрогенерираща мощност са разположени 350 000 огледала – хелиостати, а генерираната мощност на съоръжението е 392 MW. Електроцентралата се намира сред пустинята Мохаве в Калифорния и работи от февруари 2014 година. За цялото време, откакто е в експлоатация, персоналът ѝ не успява да реши проблема с птиците, които загиват – просто изгарят над площите на електроцентралата.

Произшествията са свързани със самата структура и разположението на „Айванпа“. За разлика от типичните слънчеви „ферми“, в които се използват фотоволтоични панели, на терена в Калифорния е построена централа, която работи по различен принцип. За да улавя слънчевата светлина, генериращата мощност използва гигантски огледала с обща площ от 12,9 квадратни километра. Тези огледала отразяват уловените лъчи към върха на централна кула, където се намират парни котли. Кулата е с височина, равняваща се на 40-етажна сграда. Загряваните от фокусираната върху тях слънчева светлина котли, генерират пара, която се използва за задвижването на турбините на генераторите, които се намират в по-долните нива на кулата на централата.


Проблемът се състои в това, че ярката светлина от огледалата превръща мястото в идеално за насекомите, които от своя страна са лакомство, на което птиците не могат да устоят. Когато птиците попаднат в концентрираните лъчи от светлина (и топлина), изгарят буквално за броени секунди – остават само бързо разсейващи се в небето облачета дим.



Ситуацията се усложнява и от това, че електроцентралата се намира по трасето на Тихоокеанския миграционен маршрут – за много видове птици той е „изключително популярен“.
Според оценки на федерални биолози, всяка година над слънчевата електроцентрала „Айванпа“ изгарят повече от 6000 птици. Въпреки че официалните лица от предприятието твърдят, че се опитват да намерят решение на проблема, много малко е стореното от 2014 година насам.


Проблемът е ярко доказателство на факта, че дори слънчевите електроцентрали, които съграждаме с идеята да са щадящи за околната среда, могат все така да създават непредвидени и пагубни ефекти за местните екосистеми.

Трябва да се подчертае, че проблем със загиването на птици имат не всички соларни електроцентрали, а само онези, в които се използва принципа на хелиотермалната енергетика, при която технологията се основава на използването не на светлинната мощност на слънчевата светлина, а на топлината, която се генерира.



И още едно уточнение: не хелиотермалните електроцентрали са основен „проблем“ за птиците. Неимоверно по-голяма опасност за тях са котките. Според данни на специалисти, публикувани през 2013 година, котките всяка година убиват между 1,4 и 3,7 милиарда птици.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...