12 септември 2019 г.


Експерти от историко-културния резерват „Аркаим“ са открили детско погребение, датиращо от бронзовата епоха. Обектът се намира на територията на съвременния Бердински регион в Челябинска област. Според експертите, погребението е необичайно, тъй като по онова време е било много рядка практика да се извършват погребения в чертите на населено място, обяснява Фьодор Петров от музейната секция на „Аркаим“.

„Ако се отчете факта, че става дума за детско погребение от синтащинската култура – III – II хилядолетие пр.н.е., то находката наистина е изключително рядка. А детско погребение в чертите на населеното място, е направо уникално. По-рано са откривани погребения в кургани, но в рамките на градове такива находки са изключително редки“, цитира думите на експерта ТАСС.

Погребението е открито под древна улица, разделяща две редици от домове. В гроба е намерен керамичен съд с необичаен, променящ се геометричен мотив. Според предварителните оценки на учените, в съда има ребра от овца, останали вероятно от месен бульон; това ястие е трябвало да съпровожда починалото дете в пътя му към отвъдното.

Засега специалистите се затрудняват да обяснят естеството на находката. Според една от хипотезите, погребенията на деца в чертите на населеното място, а не в погребална могила, може да е свързано с някакви ритуали или пък с особено отношение към починалите. Но категоричен отговор на този въпрос не може да се формулира засега.



Аркаим се намира на левия бряг на река Синтаща, близо до съвременното село Комсомолский. По-рано обектът е един от най-малко проучените паметници от т.нар. „Страна на градовете“. Най-известен обект от „Страната на градовете“ е укрепеното селище Аркаим, датиращо от бронзовата епоха. То е открито през 1987 година по време на строежа на водохранилище в южната част на Челябинска област. Поселението е създадено по предварително изготвен план – налице са свидетелства за ясна градоустройствена идея и сложна архитектура.


В околностите на археологическия обект всяка година се провеждат разкопки. През 2015-2016 година са изследвания няколко кургана на възраст около 1800 години. В тях е открит скелет на жена, чийто череп е с удължена форма. Намерени са останките и на двама мъже. Специалистите отнасят находките към късните сармати – древна племенна група, водела номадски живот в степите на територията на днешните Украйна, Казахстан и южна Русия. Представителите на тази народност са деформирали черепите си, като с удължената им форма са създавали отличителен за племето си признак.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...