12 септември 2019 г.

Снимки: ESA/NASA
На 10 септември 2013 година космическият телескоп „Хъбъл“ заснема този странен астероид, вписан в каталозите като P/2013 P5. От изображението става ясно, че астероидът оставя след себе си шест опашки, което го кара да изглежда като комета.


Две седмици по-късно, на 23 септември 2013 година, телескопът прави нови наблюдения на космическото тяло, което този път изглежда напълно променено.
Все едно, че цялата структура се е завъртяла.


Едно от възможните обяснения на наблюденията е, че скоростта, с която астероидът се върти около своята ос, е увеличена дотолкова, че падащият от повърхността му прах „бяга“ в космическото пространство, където налягането от слънчевата светлина го издухва, формирайки струи, наподобяващи кометни опашки.

От тази хипотеза произтича, че увеличаването на скоростта на въртене на астероида е причинено от постепенния „натиск“, оказван от слънчевата светлина.



Според оценките на експертите, обектът е с диаметър, който не надхвърля 450-500 метра. От наблюденията и анализите на структурата на опашката му става ясно, че от повърхността му е изхвърлян прах най-малко в продължение на пет месеца.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...