27 август 2019 г.


Оцветена керамика, гробници и човешки останки са открити в неолитно селище, датиращо отпреди 9 000 години. Находката е от източната китайска провинция Джъдзян, съобщава агенция Синхуа.

Институтът по археология на провинцията уточнява, че откритието е направено край село Циатоу, близо до град Юйу, който днес е познат по цял свят като място за оживена международна търговия.


Разкопки на обекта се провеждат от 2014 година насам. Към момента е проучена площ от около 2000 квадратни метра.


Археолозите описват селището като кръгово, с могила в централната част и оградено по периметъра си с изкуствени ровове.


В могилата са открити голям брой оцветени керамични изделия: боядисани в червено и бяло купи, чинии и вази. В някои от изкопите са намерени както оцелели в цялост, така и много фрагменти от керамични съдове.


„Съществува вероятност мястото да е било използвано за жертвени и церемониални събития от древните жители на селището“, обяснява Джан Лепин, изследовател от Института по археология и древни паметници на провинция Джъдзян.


Освен това, две гробници и напълно запазен мъжки скелет, открити на обекта, вероятно ще се окажат най-древните по рода си, откривани до този момент на територията на провинция Джъдзян.



Археолозите донякъде са удивени от факта, че скелетът на мъжа се е запазил толкова добре. Почвата в района е с висока киселинност, затова експертите ще проведат допълнителни изследвания, за да установят как човешките останки са се съхранили в това състояние.


Според учените, обектът край Циатоу принадлежи към неолитната култура Шаншан, развила се по долното течение на река Яндзъ – най-дългият воден път в Китай. На територията на провинция Джъдзян досега са открити почти 20 неолитни селища, в едно от които изследователите се натъкват на следи, говорещи за отглеждане на див ориз.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...