27 август 2019 г.


Обектът на изображението прилича повече на водорасли или медуза, гледан под микроскоп. Но всъщност е заснето образуванието, обозначавано в звездните каталози като NGC 2022. Това е огромно кълбо от газ в космическото пространство, изхвърлено от застаряваща звезда. Звездата се вижда в центъра му и светлината от нея пробива през облаците от газ, които през по-голяма част от звездния ѝ живот са били част от нея.

С напредването на възрастта си, звезди, подобни на Слънцето, се разширяват и започват да светят в червено. След това тези т.нар. червени гиганти започват да губят материя от външните си слоеве, която изхвърлят в околното пространство.

Повече от половината от масата на такава звезда се губи в процеса. Изхвърлената материя образува около звездата обвивка от газове. Едновременно с това звездата започва да се свива и става по-гореща, излъчвайки в инфрачервения спектър. От това лъчене газовете се нагряват и започват да сияят.



Подобни обекти се наричат – малко объркващо – планетарни мъглявини, макар че нямат нищо общо с планетите. Названието им идва от това, че по сферичната си форма напомнят планети и разглеждани с най-ранните телескопи са заблудили наблюдателите, които са ги приемали за планетарни тела.

NGC 2022 се намира в съзвездието Орион.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...