6 юли 2019 г.


Експерти са създали анимация, която представя орбитите на над 14 000 астероида от нашата Слънчева система. Данните за анимацията са извлечени от каталога на втория масив информация, публикуван през 2018 година. Събрани са от апаратурата на сателита Gaia на Европейската космическа агенция (ESA).

Орбитите на 200-те най-ярки обекта са представени в зелено. В допълнение, в розово са показани орбитите на първите четири астероида, открити от Gaia.

Основната научна задача на мисията Gaia е да картографира милиардите звезди в галактиката ни – Млечния път. Същевременно, тъй като апаратурата на сателита е много чувствително, особено за небесни тела, които се намират „в непосредствена близост“ (по космическите мащаби), редовно се провеждат наблюдения и на известните астероиди в системата ни, като понякога се откриват и нови обекти от този тип.

Три от новооткритите астероиди, които временно носят каталожните обозначения 2018 YK4, 2018 YL4 и 2018 YM4, за пръв път попадат във фокуса на апаратурата на Gaia през декември 2018 година. По-късно съществуването им е потвърдено с допълнителни наблюдения, осъществени от обсерваторията Haute-Provence във Франция. Данните от двете наблюдения дава на учените възможността да определят орбитите на обектите. След това информацията се сравнява с по-стари наблюдения и така се стига до заключението, че по-рано тези астероиди не са били известни на астрономите.

Астероидът, чието временно означение е 2019 CZ10, е четвъртият новооткрит и за пръв път е засечен от Gaia през месец февруари 2019 година. Малко по-късно данните за него са препотвърдени от наземни наблюдения, извършени в рамките на програмата Mount Lemmon Survey и проекта Pan-STARRS 1, осъществяван в САЩ.



Четирите новооткрити астероида са част от „главния астероиден пояс“, който се намира между орбитите на Марс и Юпитер. Новите обекти обаче се движат около Слънцето по орбити, които са с по-голям наклон (15 градуса и повече) по отношение на орбиталната равнина на планетите и повечето от астероидите в „главния астероиден пояс“ в Слънчевата система.

Популацията от астероиди с подобни орбити с висока инклинация не е много добре проучена, за разлика от обектите, които се движат по орбити с по-малък наклон. Това е така, защото повечето проучвания се фокусират върху зоната, в която са съсредоточени основната част от астероидите. Gaia обаче с лекота може да засича такива обекти, понеже непрекъснато сканира целия небосклон от позицията, в която се намира. Експертите са убедени, че в бъдеще сателитът ще улови още такива обекти, а освен това ще допринесе и с допълнителна информация за проучване на характеристиките им.



Данните, които събира Gaia, непрекъснато се подлагат на анализ и подготвят за периодична публикация на масиви. Едновременно с това, предварителните информации за засечени потенциални нови астероидни тела се споделят чрез онлайн система за предупреждения. Така астрономите от цял свят могат да извършват последващи наблюдения.



Анимацията показва позицията на планетите, астероидите и звездите към 30 юни 2019 година; видеото се възпроизвежда с ускорение от 5 милиона пъти спрямо реалното време. Датата не е избрана произволно. С решение на ООН 30 юни е обявен за Международен ден на астероидите. Изборът пада на този ден заради все още загадъчния Тунгуски феномен, случил се на същата дата през 1908 година. Целта на Деня на астероидите е да се популяризират научните схващания за естеството на тези обекти, както и да се привлече вниманието на световната общественост към рисковете, които те представляват за планетата им и търсенето на варианти Земята да бъде защитена от катастрофални сблъсквания с такива тела.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...