3 юли 2019 г.



Историята на Вселената ни обхваща период от около 14 милиарда години. Американски режисьор прави опит да събере всички важни събития, случили се през това време, като ги представи в кратко видео.

Режисьорът и монтажист Джон Бозуел е създател на проекта Symphony of Science, чиято основна задача е да популяризира науката. Той събира лекции и документални филми по значими теми, като ги аранжира с подходящо аудио. Резултатът от работата му са поредица от мини серии, разказващи за постижения в различни сфери на науката, които са представени по забавен за масовата аудитория начин. Кратките филми на Бозуел многократно са излъчвани в телевизионни канали като National Geographic, CNN, NPR, Wired и други.

Един от филмите, които Бозуел публикува през 2018 година, е посветен на еволюцията на Вселената – от началото ѝ с Големия взрив, през формирането на първите звезди, появата на галактиките, черните дупки и до избухването на свръхнови звезди. Както и в други от филмите от серията Symphony of Science, режисьорът използва кадри от документални и научно-популярни предавания, в това число и от архивите на NASA. Текстовете към видео съдържанието чете прочутият британски естествоизпитател Дейвъд Атънбъро, както и някои от известните в западните медии телевизионни водещи.



Всяка секунда от видеото представя 22 милиона години от реалното време. При това мащабиране Слънцето и Слънчевата система се появяват едва около четвъртата минута на филма, а цялата история на човешкия вид продължава по-малко от една секунда. „Така можем да разберем колко огромна е Вселената и колко младо е човечеството“, коментира работата си Джон Бозуел.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...