6 юли 2019 г.

Снимки: Vindolanda Trust
Две редки геми, паднали в тоалетна и 2000-годишна игрална дъска са новите находки, с които може да се похвалят археолозите за този сезон на разкопки в античния римски форт Виндоланда в Нротъмбърланд.

Ценните артефакти са открити при проучвания, в които тази година са участвали общо 400 доброволци. Сред находките, освен двете 1800-годишни геми, са и 11 войнишки обувки.


Говорителят на фондацията, която се занимава с проучването и стопанисването на археологическия обект Виндоланда обяснява, че скъпоценните камъни, изработени като плочки за пръстени са били доста скъпи, но лепилото, с което са закрепени за пръстените се оказва некачествено. Д-р Андрю Бърли, изпълнителен директор на Vindolanda Trust, казва пред ВВС, че „по това време върху изключително красивите скъпоценни камъни са изобразявани бог или богиня, които са от особена важност за собственика на украшението"


"Въпреки че са изработвани от опитни майстори и са били особено ценни за собствениците, лепилата, с които са закрепвани за пръстените често са се оказвали некачествени. Двете геми, които открихме, бяха намерени в отходния канал от бани, където е имало и тоалетна. Датираме ги от III век. Предполагаме, че собствениците на ценните украшения или не са забелязали кога скъпоценните плочки са паднали от пръстените им, или не са имали възможност да „се гмурнат“ в тоалетната, за да си върнат изгубените плочки“, добавя д-р Бърли.



Д-р Бърли акцентира и върху друга интересна находка – пукнатата каменна дъска за игра на латрункули, за откриването на която беше съобщено в началото на месец май 2019 година. Римските воини, разквартирувани във Виндоланда, за да охраняват границата по Адриановия вал, са отдъхвали през свободното си време в обществената баня. Едновременно с това са се разтушавали и с игра на Ludus latrunculorum – занимание, съчетаващо стратегическо мислене и военна тактика.


„Игрални дъски за различни игри често се откриват на територията на римски военни обекти. Това показва, че животът на легионерите по онова време не се е свеждал само до монотонно носене на службата. Подобно на съвременния бит и преди 2000 години игрите са били важна част от живота на хората“, казва в заключение д-р Бърли.

Находките в момента се анализират и преминават през консервационни дейности, след което ще бъдат изложени в музейната експозиция на античния римски форт.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...