2 юли 2019 г.

Снимки: агенция Синхуа
Китайски археолози са провели изследване на маркери, открити в централната китайска провинция Хънан и смятат, че това са най-ранните доказателства за „астрономически наблюдения и времево ориентиране“. С новата си оценка експертите отместват назад във времето с близо 1000 години датировката на най-древните свидетелства за астрономически наблюдения и познания в Китай.

Археолозите са открили маркерите под формата на „деветте звезди на Голямата мечка“ върху скален под сред 5000-годишните руини Цинтай в гард Джънджоу – столицата на съвременната провинция Хънан. Размерите на деветте обекта по същество отразяват действителната яркост на небесните тела, каквато се наблюдава от нашата позиция.


Миналата седмица на обекта са поканени над 30 специалисти – астрономи, историци и археолози от водещите китайски научни институции. Целта на събирането им е да дадат оценка за значимостта на находката сред древните руини.

Експертите смятат, че астрономическите реликви и околните жертвени останки съставляват едно цяло, което е в съответствие с „жертвените ритуали по време на зимното слънцестоене“, каквито са описани в древни китайски текстове и документи. Находката се оценява като изключително важна, тъй като дава информация за ранните китайски астрономически схващания и за произхода на китайската цивилизация.


Според учените, предците на съвременните китайци, населявали Цинтай, са притежавали някои базови астрономически познания. На база на почитането на това небесно явление е възможно да се е зародил и развил богат жертвен ритуал с молитвени дейности за добра реколта. Всичко това се е основавало на наблюденията на годишното движение на Слънцето и характерните звездни конфигурации, които наричаме съзвездия.



Гу Уанфа, директор на общинския институт по културни реликви и археология в Джънджоу, обяснява пред агенция Синхуа, че Цинтай е мащабен археологически обект. Той представлява древно селище, простиращо се на площ от около 310 000 квадратни метра, което се отнася към периода на културата Яншао.


Г-н Гу разяснява, че са открити девет керамични съда, разположени така, че да пресъздават „девет от звездите на [съзвездието] Голяма мечка“. Керамичните съдове са открити на място, около което се намират погребални урни от същия период, гробници, жертвени ями и други подобни находки, отнасящи се към различни периоди.

Преди откриването на Цинтай, най-древните следи за астрономически наблюдения на територията на съвременен Китай са от археологическия обект Таоси в окръг Сянфън на северната провинция Шанси. „Обсерваторията“ в Таоси датира отпреди около 4200 години и досега беше смятана за най-ранното доказателство за астрономически календарни наблюдения в древен Китай.



Експертите, изследвали находките от Цинтай, предлагат да се изследва вероятната връзка между двете астрономически реликви и точното определяне на функциите, които са играели.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...