2 юли 2019 г.


На 17 март 1852 година италианският астроном Анибале де Гаспарис открива астероид, който в каталозите е вписан като (16) Психея – в чест на богинята, олицетворяваща в древногръцката митология човешката душа. Последвалите проучвания на небесното тяло разкриват наистина сензационни неща: астероидът съдържа рекордни количества желязо, никел, платина, мед и злато.


Желязно-никеловите астероиди са много редки (въглеродните и силикатните са значително повече). Освен това, Психея е забележителен и с размерите си – диаметърът му е 226 километра. На практика на този астероид принадлежи почти 1% от общата маса на всички тела в астероидния пояс в Слънчевата система, който се намира между орбитите на планетите Марс и Юпитер.

Преди няколко години NASA съобщи, че планира изследователска мисия към астероида. Най-голям интерес за учените представляват причините за толкова високата концентрация на ценни метали. Предполага се, че Психея е „несъстояла се“ планета, подобна по състав на ядрата на Земята или Марс. „С изпращането на космически апарат далеч в космическото пространство ще имаме възможност да изучим дълбините на собствената ни планета“, твърди планетологът Линди Елкинс-Тантън.


(16) Психея се намира на почти три пъти по-голямо разстояния от Слънцето, отколкото е дистанцията между нас и звездата в системата ни. 2,7474 астрономически единици делят орбитата на Психея от Слънцето. При условие, че стартът през 2022 година на космическата сонда е успешен, ще са нужни 4 години, за да бъде преодоляно това разстояние. През 2023 година сондата ще премине орбитата на Марс и около 31 януари се очаква да достигне до Психея. След това се предвижда апаратът да прекара около 20 месеца в орбита около небесното тяло и неговото проучване от малка дистанция.



Промишлената експлоатация на астероидите е перспективна сфера, интерес към която проявяват всички космически държави. Към момента се разглеждат три възможни варианта за добив на полезни изкопаеми от астероиди: добив на руда и пренасянето ѝ на място, където да премине последваща обработка; преработване на място на рудата и транспортиране на вече получените материали, както и най-амбициозният – преместването на астероида на безопасна орбита между Земята и Луната.



Огромните размери на Психея и отдалечеността му са проблеми, с които съвременната технология не може да се справи, затова и никой от трите варианта не може да бъде осъществен все още. Но информацията за планираната от NASA научна експедиция е привлякла вниманието на специалисти от различни области. И това е разбираемо, защото по различни оценки, стойността на всички ресурси, с които разполага астероидът, се равнява на между 10 и 700 квинтилиона долара, пише Forbes.
Това би позволило всички хора на Земята да станат милиардери, но едновременно с това би сринало тотално цялата икономика на планетата, заради обезценяването на суровините.



Всъщност, това не пречи на експертите от минногеоложката индустрия да мечтаят. Според изказване на генералния директор на EuroSun Mining Скот Мур, всяка година световният пазар се обогатява с около 141,75 тона злато. Тези обеми обаче бледнеят на фона на онова, което може да бъде добито от космически тела. „Ако искате да се превърнете в титаничен играч на пазара на златото, ще се наложи да се откъснете от Земята – същинските гиганти ще добиват ценния метал в космоса“, убеден е Мур.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...