18 юни 2019 г.


Наскоро астрофизици откриха, че преди стотици милиони години галактика-джудже, наречена Antlia 2, се е сблъскала с нашия Млечен път. Съществува вероятност тази колизия да е отговорна за характерните „гънки“ във външния диск на нашата галактика, твърди ново изследване, ръководено от проф. Суканя Чакрабарти от Рочестърския технологичен институт.

Галактиката-джудже Antlia 2 беше открита след публикуването на втората порция от данни, събрани от мисията Gaia на Европейската космическа агенция, чиято цел е да се създаде триизмерна карта на Млечния път. Настоящото местоположение на Antlia 2 съвпада точно с местоположението на галактика-джудже, доминирана от тъмна материя, чието наличие проф. Чакрабарти теоретично, чрез динамични анализи, прогнозира през 2009 година.

След публикуването на данните от мисията Gaia, Чакрабарти изчислява траекторията в миналото на галактиката-джудже и установява, че Antlia 2 се е сблъскала с Млечния път и това е предизвикало големите гънки и вълни във външния газов диск на галактиката ни, каквито ги наблюдаваме днес.

Според проф. Чакрабарти и екипа ѝ, сблъсък преди стотици милиони години на галактиката-джудже Antlia 2 е причина за формирането на характерните гънки във външния диск на нашия Млечен път.
Изображение: Sukanya Chakrabarti/RIT
Следващите порции от данни от мисията Gaia ще внесат допълнително яснота в изчисленията, но проф. Чакрабарти от сега заявява, че тя и екипът ѝ „вече сме нахвърляли някои „предсказания“, както може да очакваме като данни от Gaia за движението на звездите в джуджето Antlia 2“. Чакрабарти допълва, че откритието може да помогне и за разработването на методи за „лов“ на галактики, доминирани от тъмната материя, което в крайна сметка да допринесе в разгадаването на същността на тъмната материя.



„Все още не разбираме каква е природата на частиците на тъмната материя, но ако приемем, че сме наясно колко е тъмната материя, то неопределени остават само вариациите от плътности и радиуси“, казва проф. Чакрабарти. „Ако Antlia 2 е галактиката-джудже, чието наличие теоретично предсказахме, то знаем каква би следвало да е орбитата ѝ. Знаем, че е трябвало да се доближи до диска на нашата галактика. От това следват важни ограничения не само по отношение на масата ѝ, но и по профила и плътността ѝ. Всичко това означава, че в крайна сметка можем да използваме Antlia 2 като уникална лаборатория, чрез която да разберем каква е природата на тъмната материя“.

Симулацията показва взаимодействието на Antlia 2 и Млечния път отпреди 3 милиарда години до наши дни.
В ляво е представено разпределението и движението на галактическия газ, а в дясно - на звездите.
Изображение: Sukanya Chakrabarti/RIT
Учените са проучили и други възможни причини, които да са предизвикали вълните във външния диск на Млечния път. За момента обаче, всички те са изключени като хипотези, способни да опишат точно това, което сочат данните от наблюденията. Например, приливните сили на галактиката-джудже Sagittarius са недостатъчни, а Големия и Малкия Магеланови облаци са прекалено далеч, за да са причинители на „диплите“ във външния диск на Млечния път. За момента всички „улики“ сочат, че сблъсък на Antlia 2 е най-вероятната причина за онова, което реално се наблюдава.



Проф. Чакрабарти представи откритията на екипа си по време на 243-тата сбирка на Американското астрономическо общество, провела се на 12 юни 2019 година в Сейнт Луис, САЩ.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...