20 май 2019 г.


Археолози от Австралийския национален университет са открили в Лаос нови 15 площадки, неизвестни до момента, на които са разположени повече от 100 масивни каменни делви. В публикация на сайта на университета се припомня, че гигантските каменни делви в Лаос са още една от загадките, на които археологията все още не е дала отговор. До този момент не се знае със сигурност нито кой ги е създал, нито с каква цел са изработени.


Според една от хипотезите, каменните съдове са използвани за погребения на мъртъвци. Но все още никой не е откривал в тях човешки останки. На експертите са известни няколко места, където се намират от странните изделия. Например, над 1000 от тях са открити в прочутата Долина на делвите. Сега бройката на тайнствените артефакти се увеличава.


Австралийските археолози са попаднали на още 15 площадки, разположени в отдалечени планински гористи местности, където са открили общо още 137 от масивните съдове. Косвено тези находки подкрепят хипотезата, че каменните делви са използвани за погребения; вероятно това е древна практика, която се оказва далеч по-разпространена, отколкото се смята досега.
„Тези места по-рано са посещавани само от случайни ловци, тръгнали да ловуват тигри. Сега ги открихме ние. Надяваме се, че проучването на новите находки ще ни даде ясна представа за древната култура и за това, как представителите ѝ са се отнасяли към починалите“, обяснява ръководителят на археологическата експедиция Николай Скопал.


Учените предполагат, че делвите, чието тегло понякога достига до няколко тона, са били изсечени в кариери. Не е ясно обаче, как точно древните хора са съумявали да ги пренесат до трудно достъпни места. Разстоянието между новооткритите площадки с каменните делви и предполагаемите кариери, където са изсечени, е няколко километра.



Експертите все още нямат отговор и защо делвите са разположени на такива места. Как древните са избирали къде да ги поставят? По време на разкопките са открити прецизно изрязани и гравирани дискове, които са се разполагали около делвите. Интересното е, че дисковете са открити с гравираната страна надолу. Гравировките представляват геометрични фигури, надписи, фигурки на хора и рисунки на неизвестни същества.


„Декоративната гравировка на площадките с делвите се среща относително рядко. И не знаем, защо на някои дискове има гравирани животни, а на други – геометрични фигури“, пояснява съавторът в изследването доктор Дугалд О‘Райли.


„И още нещо интересно: край огромните мегалитни делви открихме и по-малки, които изглеждат точно като гигантските, но са изработени от глина. Затова бихме искали да разберем, защо древните хора са изработвали малки копия на големите каменни „урни, които също са погребвали при мъртъвците си“, добавя д-р О‘Райли. „Подобни мегалитни делви са откривани и в Асам в Индия и на Сулавеси в Индонезия. Надяваме се да проучим възможните връзки в праисторическо време между тези различни региони“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...