20 май 2019 г.


Във времената на Римската империя на това място се е намирало едно огромно по мащабите си пристанище. Днес там се намира “въздушното” пристанище на съвременната италианска столица. Някогашният Портус (Portus Ostiensis Augusti, по-късно Portus Romae) се е превърнал в града Фиумичино, където се намира и международно летище, обслужващо Рим.

Портус някога се намирал на 30-тина километра от Рим. Строежът на модерният за онези времена пристанищен “комплекс” започва през I и II век. Пристанището се превръща в най-големият търговски център по време на Римската империя и остава такъв през следващите почти 500 години. Някои историци и археолози определят Портус като най-голямото инженерно постижение на римските строители.

В началото на новата ера брегът на Тиренско море се е намирал поне на километър по-източно от мястото, на което е днес. Под ръководството на римските инженери и занаятчии хиляди роби започват с изкопаването близо до брега на т.нар. Басейн на Клавдий. Съоръжението се намира на северния бряг на река Тибър, на около 4 километра северно от старото основно пристанище, служило на Рим от основаването на града – Остия. Новото пристанище официално започва да работи около 46 година и “лентата му прерязва” лично император Клавдий, по чиято инициатива започва строежа.



Самото строителство отнема около 20 години. Пристанището се простира на площ от над 70 хектара, на дължина е почти една миля, а заливът е отделен зад два вълнолома и на входа към пристана се издигал морски фар.

Така е изглеждало пристанището във времето на Клавдий. Фреска от 1532 година.
Портус е построен за да замести Остия, която по времето на империята вече не може да обслужва търговските кораби, снабдяващи процъфтяващия Рим. Около 103 година император Траян разширява още Портус. Изкопани са земни маси от още 39 хектара. Така се появява шестоъгълният Басейн на Траян, който е свързан с Басейна на Клавдий и от там с морето. Посредством канал се свърза и с река Тибър. Около целият комплекс се издигат складове, храмове, административни сгради и дори бани. След разширението на Траян в пристанището са можели да акостират едновременно до 350 кораба, смятат археолозите.

На 27 юли 2013 година Operational Land Imager (OLI), който се намира на спътника Landsat 8, заснема този кадър (пълната версия на снимката може да изтеглите от тук), на който се вижда мястото, където някога се е намирал Портус. Шестоъгълният Басейн на Траян днес се намира на около два километра навътре в сушата и е просто едно езеро, обрасло с тръстики. През последните 1500 години бреговата линия се е преместила далеч на запад, а Басейнът на Клавдий е запълнен от наноси и отлагания.

Древното пристанище е обект на усилени изследвания през последните години, започвайки от 2007. Учени и студенти от няколко висши училища от Италия и Великобритания извършват съвместни проучвания, като използват всички достъпни им нови технологии. Извършено е геофизично картографиране на района. Компютърното моделиране допълва “старомодният” метод на археологическите разкопки. Учените се опитват да научат колкото се може повече подробности за древното пристанищно съоръжение. Сред последните им открития е доказателство за съществуването на канал, свързващ някога Портус с другото известно пристанище на древен Рим – Остия.



Северно от Басейна на Траян се намира международното летище “Леонардо да Винчи”. То е най-голямото в Италия и шестото по големина в Европа. Годишно обслужва по 38 милиона пътници. А на юг от Басейна на Траян се намира град Фиумичино, чието име означава в превод “малка река. рекичка”.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...