25 април 2019 г.


Съвместна египетско-италианска археологическа експедиция, работеща по разкопки в района на мавзолея на Ага Хан в Асуан, е открила издълбана в скалата гробница. Находката е датирана от късния фараонски и до гръко-римския период в историята на древен Египет.
Официално съобщение за откритието е поместено в Ahram Online, като изданието се позовава на думите на Мустафа Вазири, генерален директор на Висшия съвет по античността в Египет.


Входът към гробницата е зазидан с каменна стена. Към погребалната камера води стълбище, в краищата на което са поставени скулптури. В гробната камера са открити няколко дървени ковчега, в това число и с цилиндрична форма. Единият от саркофазите е много добре запазен. Декориран е с надписи, в които се споменават имената на древноегипетски богове и обръщенията към тях.


В текста освен това се споменава и предполагаемото име на починалия – Тийт. В главната погребална камера учените са открили изсечена в скалата ниша. В нея са открити положени около 30 мумии, сред които и такива на малки деца. Пред камерата е намерен дървен саркофаг.



Според Патриция Пиячентини, ръководител на археологическия екип, в друго погребално съоръжение са намерени още четири мумии. В гробницата са открити също голям брой амфори и останки от погребални дарове.



Археолозите са натъкват и на нещо интересно на входа в погребалната камера – предмети, необходими за процеса по мумифициране на тела. В частност, там са намерени съдове със специална течност, фрагменти от погребални маски, украсени със злато и дори добре запазена статуетка на птицата Ба, символизираща душата на покойния.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...