25 април 2019 г.


Глобалните промени в климата представляват сериозно предизвикателство за човечеството и обикновено се приема, че самата цивилизация носи вина за случващото се. Междуправителствена експертна група по промените в климата е достигнала до заключение, че с голяма доза увереност може да се твърди, че човешката дейност е отговорна за продължаващото повишаване на средната глобална температура на повърхността и въздуха на планетата, което се наблюдава от 50-те години на ХХ век.

В скорошна статия, публикувана в списание Nature Sustainability от Дуан и екип, показва, че влиянието на човешката дейност върху промените в климата може да бъде проследено още до края на XIX век. Това се вижда от сравнение на разликите в средните за зимата и лятото температури. Изследването е проведено от учени от Института по физика на атмосферата към Китайската академия на науките в сътрудничество с водещи експерти по изследване на климата от Великобритания и Германия.

„Добре известно е, че човешката дейност е двигателят на глобалното затопляне, но кога е започнало това?“, пише водещият автор в изследването д-р Джианпин Дуан. „Изследването ни показва, че антропогенното влияние върху климатичните промени е започнало по-рано, отколкото смятахме преди това“.


Антропогенното изменение в климата се изразява най-вече в повишаването на температурата на повърхността и атмосферата на планетата, което се изразява в глобалното затопляне и регистриране на все по-чести климатични аномалии. Екипът на изследването е установил, че амплитудата на сезонните температурни колебания намалява значително и тази тенденция може да бъде проследена назад във времето към края на XIX век.



Учените са установили, че сезонното разграничение между температурите е стабилно и ясно установено до около 1860 година, след която се наблюдава непрекъсната тенденция на свиване на границите между зимните и летните температури в умерените географски ширини на северното полукълбо. Формално отчетените данни и анализа на разпределението им, като се използват най-новите климатични симулации, показват, че увеличените нива на парникови газове и антропогенните аерозоли са основните фактори, които водят до низходящата тенденция в разликите на температурите през зимата и лятото.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...