1 март 2019 г.


Монети и украшения от първи век от новата ера са открити на територията на Алтдорф – столицата на швейцарския кантон Ури. Находките са от място, където е имало римско селище, съобщава швейцарската национална агенция SDA/ATS.
Разкопките са провеждани през месец ноември 2018 година на територията на Вила Витенберг – бившата резиденция на данъчната служба на кантона и са по поръчка на местните власти. Мястото се смята за историческото ядро, около което се е развил днешният град Алтдорф.

Археолозите са открили руини от каменни стени, построени преди големия пожар, избухнал по тези места през 1799 година. Приблизително останките са датирани от XVI век. В една от стените са открити стъклени съдове и фрагменти от сапунен камък – стеатит, който често се използва в различни градежи и за изработването на предмети за бита.

Находките, които дават основание да се говори за римско поселение, са направени в слоеве, намиращи се на метър под средновековните. Намерени са фибула от I–II век от новата ера, монети на император Константин Велики (306–337 година) и златна брошка от VI–VII век.
Още по-надолу, на дълбочина шест метра, археолозите са открили дървени фрагменти, датиращи от III-тото хилядолетие преди новата ера, т.е. от неолитната епоха.



Първото споменаване в историческите хроники на кантона Ури е от 732 година. Алтдорф се появява в летописите значително по-късно – през 1223 година. И кантонът, и столицата му са известни като мястото, където се ражда легендарният Вилхелм Тел, прославил името си с подвизите си от края на XIII и началото на XIV век.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...