27 февруари 2019 г.


Във Великобритания ще възстановяват „моста на крал Артур“. Съоръжението трябва да съедини двете части на полуразрушения замък Тинтагил, където, според легендите, се е родил легендарният владетел. Според информация на The Daily Mail, височината на моста ще е 57 метра и ще се състои от две арки с обща дължина 30 метра.

Подчертава се, че строежът ще се извърши изцяло с частно финансиране, което е на стойност от 2,5 милиона паунда.

В историческата литература са запазени описания на моста: бил е много тесен и постоянно е охраняван от трима стражници. Мостът е имал и подвижна част.

Трябва все пак да се отбележи, че историците поставят под съмнение не само съществуването на моста в Тинтагил, но и изобщо крал Артур като личност. Учените са по-склонни да приемат, че се касае за измислен, легендарен герой или за събирателен образ, включващ в себе си няколко реални предводители от епохата.



Замъкът Тинтагил се намира в графство Корнуол в югозападната част на Англия. Археолозите са установили, че е построен през 1233 година от Ричард Плантагенет. Запазили са се обаче и по-ранни културни слоеве, които се отнасят към VI век – времето, когато се смята, че е живял крал Артур.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...