27 февруари 2019 г.


Съвсем наскоро беше публикувано съобщение, в което се учени описваха съвместни неолитни погребения на хора и кучета на територията на съвременна Испания. Сега друг екип излиза с информация за погребения от бронзовата епоха в същия регион. Експертите се натъкват на нещо интересно – редом до погребаните хора са положени не само кучета, но и лисици, които, както предполагат авторите на изследването, са били опитомени.

В изследването са описани погребения, открити от археолози в Кан Рокета, провинция Барселона и Минфери, провинция Лейда. Находките датират към края на третото и началото на второто хилядолетие преди новата ера.
И на двете места жителите са продължили традицията от неолита да погребват хората с кучетата им, но в някои от погребенията са открити не кучета, а лисици.

Учените са изследвали стабилните изотопи на въглерода и азота в костния колаген. По тези анализи е възможно да се определи характера на храните, които са консумирали хората и животните. Кучешката диета съвпада в повечето случаи с тази на стопаните им. С лисиците обаче, нещата са малко по-различни. В някои случаи те са се хранили също като кучетата и хората от тази епоха, но друга част от лисиците е имала „меню“, което е по-характерно за хищните животни. Възможно е откритите в погребения останки да са както на опитомени лисици, така и на уловени диви екземпляри.



Учените отбелязват като особено интересен случая с една от лисиците, открити в Кан Рокета. Това е било възрастно животно със счупен крак. Счупването е било на етап на заздравяване, като са налице и признаци, че на лисицата е оказана помощ с поставянето на шина на увредения крак. Храната, с която тази лисица е хранена, също е необичаен – най-близо е до храната за малки палета. „Интерпретираме я [лисицата] като домашно животно, което дълго време е живяло при хората“, обяснява водещият автор на изследването Аврора Грандал д‘Англад от Университета в Ла Коруня.


Някои от кучетата от погребенията от Кан Рокета, които са с относително големи размери, са получавали храна, богата на зърнени храни. По скелетите на животните са установени деформации, причинени от сериозни физически натоварвания, каквито не се наблюдават при други кучета. Учените предполагат, че тези кучета са използвани за пренасянето на товари. „Хората може би са избрали за тях диета, богата на въглеводороди, защото тези кучета са изпълнявали по-тежка работа, с по-голям калориен разход. На някого може да се стори странно, че кучета са хранени предимно със зърнени храни, но същата диета препоръчва и Колумела, римски автор, живял в Испания, койот е автор на трактата De re rustica („За земеделието“)“, казва Силвия Албисури от Университета в Барселона.



Изследването е публикувано в списание Archaeological and Anthropological Sciences


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...