27 февруари 2019 г.


Музейната служба в Уорикшър се обръща за помощ в кампания за набиране на средства, с които да бъде откупено съкровище от римско време, открито наскоро в Уорикшър.

Първото съкровище, в което има 440 сребърни денарии, е открито през 2015 година по време на разкопки на Едж хил на място на римско селище. Монетите са поставени в глинено гърне, заровено под пода на къща преди 1900 години. Сега на същия обект е открито второ съкровище, в което има 78 монети, датиращи от 68-69 година – бурен период в римската история, наричан „Годината на четиримата императори“.

Това е време на турбулентни промени, започнали веднага след смъртта на император Нерон през 68 година. Римската империя е в състояние на гражданска война. В резултат на междуособиците за кратко на чело на империята застават четирима императори: Галба, Отон, Вителий и накрая Веспасиан. Като част от битката за властта, всеки от претендентите сече собствени монети, с които да финансира легионите си. За период от само около 18 месеца четирима души носят титлата император и всеки от тях пуска в обръщение собствени монети. Много малко от отсечените през периода монети са оцелели, което ги прави изключително ценни. Второто съкровище от Южен Уорикшър съдържа най-голямата колекция от монети от периода на гражданската война в Годината на четиримата императори, откривани до момента.


Както при всички случаи на находки, съдържащи златни или сребърни предмети от този период, така и съкровището е обявено за „изключителна ценност“ и е изпратено в Британския музей за да бъде официално идентифицирано, каталогизирано и оценено. Сега музеят в Уорикшър разполага с четиримесечен срок, за да събере сумата от 62 000 паунда, с които да придобие монетите за музейната си експозиция.



Съветникът Дейв Райли, който отговаря за въпросите, свързани с околната среда, културата и културно-историческото наследство казва: „Находката е уникална и много важна за Уорикшър и римското наследство на града. Връщането на съкровището обратно в музейната експозиция на Уорикшър ще означава, че жителите и гостите на града ще могат да се насладят на прекрасната гледка и ще завещаят това наследство на бъдещите поколения. Значимостта на монетите от това съкровище е с международен мащаб, което е предпоставка да привлечем повече посетители. Няма да е пресилено да се твърди, че древното съкровище може да допринесе за съживяването на икономиката на съвременен Уорикшър“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...