2 март 2019 г.


Смятана е за една от най-значимите археологически находки в света. Парадната етруска Колесница от Монтелеоне датира от VI век пр.н.е., и по-точно - от около 530 г. пр.н.е.

Колесницата е случайно открита в гробница в Монтелеоне ди Сполето, близо до град Сполето в италианската провинция Умбрия. На безценната находка през 1902 година попада местен пастир на име Исидоро Ваноци, докато копае основите на нова селска къща. Ваноци открива още бронзови, керамични и железни съдове, които са част от погребалните дарове, положени в гробницата.


Колесницата и другите артефакти, които е намерил, Ваноци продава на Бенедето Петранджели - местен прекупвач на вторични суровини. Спечелените от продажбата пари, овчарят използва за да купи цигли за покрива на къщата си. Има и друга версия, която разказва, че известно време Ваноци укрива в хамбара си колесницата и находките, защото се страхува, че властите ще му ги конфискуват.



По-късно ги разменя с двама французи срещу две крави. Но синът на Ваноци, Джузепе, разказва, че баща му веднага се е избавил от вещите, продавайки ги на търговеца Петранджели.


След като сменя още няколко пъти собствениците си, през 1903 година колесницата се озовава в Париж и там е откупена от американския банкер Дж. П. Морган. Той от своя страна я предава на музея Метрополитън, където през същата 1903 година колесницата е подложена на първата реставрация.


Колесницата от Монтелеоне е двуколесно превозно средство с форма на подкова. Изработена е от дърво, облицовано с бронзови панели. Трите панела сами по себе си са безценни от художествена гледна точка. На тях са изобразени сцени от живота на Ахил, героят от Троянската война, описан в творбите на Омир. Централното пано представя майката на Ахил, богинята Тетида, която предава на сина си щит и шлем, изработени от боговете.


На паното от лявата страна е показана битка между двама войни, които обикновено се идентифицират като Ахил и троянецът Мемнон. Десният панел пък показва апотеоза на Ахил, възкачващ се в небесата на колесница, теглена от крилати коне.


Цялата конструкция и обшивката на колесницата допълнително са украсени с животни и митологични същества, предадени много детайлно. Смята се, че етруските са използвали колесницата за паради и най-често по време на религиозни шествия или празници.

Колесницата от Монтелеоне е най-добре запазената и в най-пълен "комплект" от всички подобни, откривани до момента. През ХХ век е изработено и точно копие, което може да се види в експозиция в Монтелеоне.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...