11 ноември 2018 г.


Екип ирански археолози са открили наскоро водоснабдителна система, датираща отпреди почти 8 века. Използвана е за снабдяване с вода на прочутата крепост Аламут, намираща се на територията на съвременната иранска провинция Казин.

Системата се състои от микроязовир и свързаните с него канали, които някога са служели за да се снабдява с вода крепостта, разположена около 200 метра по-високо, съобщава ISNA.



Крепостта Аламут често е наричана „замъка на асасините“. Структурата от XII век е изградена на платото на върха на изолиран хълм. На границата между XI и XII век Аламут става средище на Хасан ибн Сабах (1070 – 1124 г.), духовен водач на исмаилитската секта на асасините. Наричат го и Старецът от планината. Аламут е смятана за непревземаема крепост, но все пак рухва под натиска на монголите. На 15 декември 1256 година е превзета от воините на Хулегу хан – внук на Чингис хан.



В началото на 30-те години на ХХ век пътешественичката и изследовател Фрея Старк пише книгата „Долината на асасините“, в която описва пътуването си до Аламут и онова, което успява да проучи на място.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...