14 ноември 2018 г.

снимка: А.А.
Кръгъл глинен печат с диаметър седем сантиметра е открит в Йешилова хьоюк (могила) – най-древното човешко поселение на територията на турската провинция Измир.

Археологът Зафер Дерин, който ръководи разкопките, обяснява пред Анадолската агенция, че находката е важна не само заради големия си размер, но и заради дизайна на печата. Разбира се, възрастта, която експертите определят на около 8000 години, също е впечатляваща.

„Открихме един от най-големите печати в Анадола. Печатът е бил изсушен и изпечен на слънце, а и самият му дизайн символизира Слънцето. Знаем, че човекът, на когото е принадлежал, е бил важен с ролята си на администратор, ако щете – мениджър“, цитира думите на проф. Дерин Анадолската агенция.

Археологът добавя, че предназначението на печата може би ще бъде по-точно определено, когато артефактът бъде разгледан под микроскоп. Но е ясно, че преди 8000 години символът на слънчевия диск е олицетворявал недостижимото, божественото - Слънцето и небето.

Йешилова хьоюк е се намира в квартал Борнова на Измир, Турция. Това за момента е най-старият известен на науката праисторически обект в района Измир. Поселението е обитавано без прекъсване от около 6500 до 4000 г. пр.н.е. След това е изоставено и отново населено през римския период.



Обектът е открит през 2003 година, а разкопки и проучвания се провеждат от 2005 година. Ръководител на разкопките е проф. Зафер Дерин от университета „Еге“ в Измир.  При първите тестови разкопки е разкрит първия културен слой, който е от римския и ранновизантисйкия период. По-късно са установени и два допълнителни културни слоя – от халколита и неолита. Останките от най-ранното поселение се откриват на дълбочина от 4 метра под повърхността.


Селището е възникнало през неолита  и достига зенита си към края на същия период. След това е населявано и през халколитния период. Това означава, че е обитавано постоянно в продължение на най-малко 15 века в праисторическо време. Не са открити артефакти от бронзовата епоха. Това се обяснява с факта, че след пълното изоставяне на селището част от могилата е използвана за гробище. Ново заселване в района на могилата се отчита през римския и ранновизантийския период.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...