11 ноември 2018 г.


По-рано тази седмица археолози от централната китайска провинция Хънан преляха в мерителен съд течността от бронзов съд, открит в гробница, датираща от периода Западна Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. н.е.). Течността, прелята в лабораторния съд, се оказва с много наситен аромат на китайско вино.

„Течността е с обем 3,5 литра и е прозрачна, с жълт оттенък. Ароматът ѝ е като на вино“, обяснява Шъ Джайджън, директор на Института за културни паметници и археология в град Луоян. Той добавя, че съдържанието на бронзовия съд предстои да премине допълнителни лабораторни изследвания, чрез които ще се установят точните съставки на течността.



Гробницата, в която е открит съда с виното, заема площ от 210 квадратни метра. В нея са намери и множество други богато декорирани керамични и бронзови артефакти. Останките на човека, за когото е изградено погребалното съоръжение, също са се съхранили добре, казва Шъ. Всички находки предстои да бъдат подробно изследвани и анализирани в лабораторни условия.



Оризово вино на подобна възраст по-рано е откривано в други гробници, също от времето на династията Западна Хан. Подобната на ликьор напитка е приготвяна от ориз или сорго и е основна част от жертвените дарове в погребалните ритуали в древен Китай. Често е наливано в изящни бронзови съдове, които са херметично запечатвани.



Шъ Джайджън уточнява, че бронзовият съд, в който е открито оризовото вино, е един от двата големи бронзови артефакта, открити в гробницата. Другият предмет е маслена лампа, изработена под формата на дива гъска. Този артефакт е уникален сред откриваните до момента на територията на Луоян, градът, който е бил столица за 13 династии и е с история от над 3000 години.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...