13 август 2018 г.


Проучванията на археологическия обект „Нес Бродгар“ продължават да разкриват нови мащабни структури, датиращи от неолита, както и „произведения на изкуството“, над 30 000 фрагмента от керамика, големи количества костни останки и каменни сечива, в това число и над 30 уникални каменни брадви.

През миналата седмица археолози от Университета по високопланинска и островна археология в Шотландия и колегите им от фондацията „Нес Бродгар“ са открили за съвсем кратко време две много добре полирани каменни брадви – предмети, които ни дават представа за живота на хората, построили каменния комплекс преди 5000 години.

Първата брадва е открита малко преди приключване на работния ден в четвъртък, в нов изкоп близо до брега на Лох Стенес. Майсторски изработената и полирана браддва е най-голямата, която е откривана досега на обекта. Била е ползвана много активно, защото острият ѝ ръб е повреден.

„Винаги е добра новина, когато се натъкнем на нови образци каменни брадви, но конкретно тази с нейните наранявания, ни разкриват нещо повече за историята си. Фактът, че режещият ѝ ръб е тежко повреден, предполага, че това е бил работен инструмент, а не ритуален обект. Знаем, че сградите в комплекса са били покрити с каменни плочи, така че тази брадва може да е била използвана за отсичане и оформяне на дървените греди, които поддържат тежкия покрив“, обяснява Ник Кард, директор на археологическия обект.



Втората брадва е открита от студента Тереза Макормик от Австралия, която е доброволец, дошъл да работи през лятото в „Нес Бродгар“. Каменната брадва поразява експертите на обекта с качеството си на изработка. Издялана е от гнайс, като майсторът се е съобразил с естественото оцветяване на камъка, така че цветните слоеве да се впишат във формата на сечивото, а след това още по-майсторски е дообработена и полирана, превръщайки я буквално в красиво острие.


Ник Кард добавя: „И от тази брадва научаваме още малко за живота на хората през неолита, построили това място. Подобно на по-голямата брадва, която открихме по-рано, и тази е със силно увредено острие, което предполага, че е използвана интензивно като работен инструмент. Интересното обаче е, че един от ръбовете ѝ е преработен, за да се създаде нов режещ ръб, а по двете ѝ страни има белези от наранявания, което предполага, че е била използвана и като импровизирана мини наковалня. Тази брадва, както и много от каменните брадви, открити на обекта, също е поставена в специално положение срещу входа на една от структурите, които са точно подравнени по посока изток-запад, за да уловят изгряващото слънце в момента на равноденствията. Полираните каменни брадви, открити в „Нес Бродгар“ очевидно са използвани като мултифункционални инструменти, служели са като „разменни монети“ в търговски операции, но също така са били и символи на властта и положението в общността“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...