22 юли 2018 г.


Проучване на някои от най-ранните известни образци от керамика достига до заключението, че развитието на грънчарството е тясно свързано с интензивния риболов, упражняван от хората в края на последния ледников период.

Учените са изследвали 800 керамични съда, което прави проучването едно от най-мащабните, извършвани досега. Фокусирали са се предимно върху Япония, тъй като тя е известна като един от най-ранните центрове с иновативни методи в производството на керамични изделия. Тригодишното проучване, ръководено от изследователи от BioArCh в Университета на Ню Йорк, достига до заключението, че керамичните съдове са използвани от предците ни ловци-събирачи, за да съхраняват и обработват в тях риба – в началото предимно сьомга, но по-късно все по-широк асортимент от черупчести, пресноводни и морски видове риба, както и бозайници, когато риболовът започва бурно да се развива.

Учените твърдят, че връзката в развитието на риболова и керамиката остава стабилна и след началото на затоплянето на климата. Същата тенденция се наблюдава дори в по-южните територии, където разширяващите се площи на горските масиви предоставят нови възможности за лов на дивеч и събиране на ядивни растения.
Екипът изследователи е успял да определи периода, през който са използвани керамичните съдове, на база химични анализи на органични хранителни съединения, запечатани като в „капан“ в материала на керамичните съдове. Учените са се справили със задачата да определят химичния състав на такива останки дори и от съдове, заровени преди около 10 000 години.

Анализираните проби са едни от най-ранните открити и датирани от късния плейстоцен – времето, когато предците ни са живеели в суровия климат на ледниковия период – и до времето, когато ледниците започват да се топят и климатичните условия се доближават до съвременните. В този времеви отрязък се заражда и грънчарството, което се развива, като постепенно започват да се произвеждат все по-големи количества съдове.

Изследването хвърля светлина върху начина, по който праисторическите ловци-събирачи са преработвали и консумирали храните в онези далечни времена, когато климатът започва да се затопля; досега науката не разполагаше с почти никакви данни за това как или за какви цели са използвани най-ранните керамични съдове.
Като част от изследването, учените възстановяват от нагара и отлаганията по стените на керамичните съдове диагностични липиди. Тези отлагания се получават, когато в съдовете се обработва вода или морски организми.



Водещият автор, д-р Алекс Лукин от BioArCh, катедрата по археология в Университета в Ню Йорк, казва: „Благодарение на изключително добре запазените следи от животински мазнини сега вече знаем, че керамичните съдове са преминали трансформацията от редки и особено ценни предмети до употребявани всеки ден и масово достъпни „инструменти“ за обработката и приготвяне на риба. Мисля, че нашето изследване не само потвърждава съществуването на древните хора Ямон, населявали японския архипелаг, но и тяхната изключителна устойчивост към драматичните климатични промени“.

Професор Оливър Крейг от катедрата по археология и директор на изследователския център BioArCh, съавтор в изследването, добавя: „Резултатите от работата ни показват, че развитието на керамиката има силна връзка с обработката на риба, независимо от екологичната обстановка. Противно на очакванията, тази връзка се запазва стабилна дори след началото на затоплянето на климата, включително и в по-южните райони, където разрастващите се горски масиви предоставят нови възможности за лов и събирачество. Резултатите от анализите показват, че в керамичните съдове след края на ледниковия период са обработвани и съхранявани широк спектър от видове риба. Това съвпада по време с периода, когато ловците-събирачи започва да се установяват за по-дълги периоди на едно място и развиват по-иновативни методи за риболов. Предполагаме, че това е довело до значителна промяна на ролята на грънчарския занаят в живота на ловците-събирачи, което се потвърждава от масово увеличения обем на продукцията на такива съдове. Едновременно се променят и формите, и размерите на керамичните съдове, а в тях постепенно започват да се съхраняват и различни видове черупчести организми“.



Д-р Саймън Канър от Университета на Източна Англия, който участва в изследването, добавя: „Проучването още веднъж демонстрира възможностите и ползите от такъв вид международни проекти, даващи възможност да се открият отговори на някои от важните въпроси за миналото на цивилизацията ни“.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...