22 юли 2018 г.


В автономия район Вътрешна Монголия в Китай, археолози са открили гравирано върху пясъчник изображение, наподобяващо лице. Кристалографски анализ показва, че възрастта на находката е близо 7 700 години.

Фигурата е с размери 65 на 57 сантиметра. Открита е в окръг Онюд-Ци на автономния район Вътрешна Монголия, уточнява пред агенция Синхуа Ву Дайцай, археолог в Университета на Вътрешна Монголия.

Изображението наподобява две очи, уста и четири вертикални прореза, които вероятно представят зъби.

Екипът на Ву кани археолози от Руската академия на науките, за да извършат сравнителни анализи на находката със скални рисунки и гравировки, открити по-рано в Сибир и други части на Вътрешна Монголия. „В сравнение с други изображения, това е по-голямо по размер, издълбано е по-прецизно и рисунъкът му е по-изтънчен“, казва Ву.

За датирането на находката са използвани методи от областта на кристалографията и експериментални техники, които разглеждат промените в подреждането на атомите в твърди кристални вещества, като кварца, например.



Рисунки, наподобяващи човешко лице, гравирани върху скали или отделни каменни късове са откривани на много места на територията на Вътрешна Монголия. От тези артефакти археолозите черпят информация, касаеща миграционните и културни процеси в праисторически времена, казва в заключение Ву.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...