19 юни 2018 г.


Планетолози от Университета Джонс Хопкинс в САЩ са установили причината за формирането на геоложката структура Medusae Fossae, чийто произход по-рано беше неразбираем за учените. Изводите на изследователите сочат, че формацията се е появила вследствие на катастрофални изригвания на вулкан, които са довели също и до възникване на водни басейни, а вероятно и живот. Статия с резултатите от научната разработка е публикувана в Journal of Geophysical Research: Planets.

Формацията Medusae Fossae представялва масивно геоложко образувание, съставено от меки, ерозирали породи, намиращо се близо до екватора на Червената планета. Структурата се разпростира на почти осем хиляди километра. Част от формацията е с гладък, вълнист релеф, но в някои области се намират и долини и хребети. Спроед радиолокационните данни, Medusae Fossae включва порести скали (например, вулканична пепел), както и ледникови отлагания, чието количество е съпоставимо с южната полярна шапка на Марс.

В новата разработка учените са анализирали данните за гравитацията, събрани от спътници в орбита около Марс. Гравитационните данни съдържат информация за силата на тежестта, което позволява да се определи плътността на скалите на геоложката формация. Оказва се, че тяхната плътност е едва две трети от тази на останалата част от кората на планетата. Това може да се обясни с необичайна порьозност на отлаганията, което пък сочи, че са от вулканичен произход.

По този начин учените стигат до извода, че формацията се е образувала преди повече от три милиарда години по време на катастрофални вулканични изригвания. Пепелта, изхвърлена в атмосферата на Марс се е отлагала на повърхността, натрупвайки се в по-големи количества в подножието на възвишения. С течение на времето натрупванията са се втвърдявали и са формирали структурата. Половината от скалните породи обаче са се разрушили вследствие на естествената ерозия, което е довело и до образуването на разнообразните форми на релефа.



Medusae Fossae е 100 пъти по-масивна от най-големите подобни образувания на Земята. Това прави формацията най-голямото отлагане, формирано в резултат на взривна вулканична дейност, за което ни е известно в Слънчевата система.

Изследователите смятат, че по време на масивните изригвания, довели до появата на формацията, в атмосферата на Червената планета са изхвърлени огромни количества вода, достатъчни да се образува глобален воден покров с дебелина над 9 сантиметра. Парниковите газове са затоплили повърхността на Марс и са направили условията на повърхността ѝ пригодни за съществуването на течни водоеми и примитивни живи организми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...