3 юни 2018 г.


По време на разкопки в Са ел-Хагар в плодородната делта на река Нил, археолози са открили наскоро съкровище с древни артефакти. Съобщение за находката помества министерството по античността на Египет.

Сред древните руини на огромна сграда, изградена от червени тухли, експертите са открили богата колекция от златни монети, бронзови инструменти, глинени съдове, каменни стели с гравирани йероглифни надписи и теракотена статуетка на овен (на снимката по-долу). Д-р Айман Ашмауи, ръководител на департамента по античността в Египет, смята, че дългата 16 метра сграда е била част от баня, датираща от гръцко-римския период.


По-прецизно датиране е извършено, благодарение на златна монета, на която е изобразен цар Птолемей III, управлявал Египет между 246 и 222 г. пр.н.е. На обратната страна на монетата е има символ, който вероятно представлява рог на изобилието – емблема, използвана както в класическата античност, така и днес и се асоциира с просперитет и изобилие на блага. Предполага се, че монетата е сечена по време на управлението на сина му – Птолемей IV, който нарежда да бъдат издадени монети в памет на баща му. Макар и на над 2200 години, монетата с диаметър 2,6 см, все още е запазила оригиналния си блясък.



През 332 г. пр.н.е. Александър Велики завладява Египет, като донася в долината на Нил елинистичната култура. След смъртта на великия пълководец, управлението на Египет се пада на един от седемте му „лични бодигардове“ – Птолемей. Той поставя началото на цяла династия царе, властвали над Египет в продължение на няколко века. Накрая, все пак, Египет на Птолемеите е покорен от Рим през 30 г. пр.н.е. Краят на династията на Птолемеите е добре познат, заради историята на последната владетелка от техния род – Клеопатра VII,  която в две от трагедиите си Шекспир описва като уважаван владетел, умел дипломат и любовница на двама от най-прочутите римляни – Гай Юлий Цезар и Марк Антоний.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...