24 май 2018 г.


Дъното на Карибско море вероятно може да се нарече идеята за пиратския рай. Непосредствено до бреговете на Колумбия се намират останките от корабокрушение, за което се смята, че съдържа най-ценните съкровища, изгубени някога в морските дълбини. Експерти оценяват съвременната му стойност на около 17 милиарда.

Останките от корабокрушението на „Сан Хосе“, често определяно като „светия граал на корабукрушенията“, беше открито за пръв път преди три години в близост до крайбрежието на Колумбия. Но много от детайлите за тази интригуваща находка останаха в тайна и едва сега властите разрешават да бъдат огласени.


По време на Войната за испанското наследство, галеонът „Сан Хосе“, командван от генерал Хосе Фернандес Сантилиано е включен в състава на „Златната армада“. „Сан Хосе“ разполага с 62 оръдия на борда си.  На 8 юни 1708 година флотилията се сблъсква с английска ескадра близо до остров Бару. В продължение на час и половина корабите от двете флотилии водят сражение от дистанция около 60 метра помежду си. Накрая барутът в трюмовете на „Сан Хосе“ избухва и корабът потъва. От 600-те души екипаж и пътници, оцеляват само 11. Галеонът пренася огромни съкровища от злато, сребро и изумруди. „Сан Хосе“ пренася плячката, която испански войски събират из южноамериканските колонии. С това богатство испанският крал се надява да финансира разходите по скъпоструващата 13-годишна война. Целият товар поема към дъното и остава там за повече от 300 години.


Затова не е изненадващо, че търсачи на съкровища, учени изследователи и дори правителства в продължение на десетилетия търсят мястото, където преди три века потъва „Сан Хосе“. В крайна сметка, през 2015 година останките му бяха открити в колумбийски териториални води на дълбочина около 600 метра, близо до крайбрежието на Картахена.


След откриването им, останките се проучват от Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) с помощта на автономен подводен робот, наречен REMUS 6000. С него са направени множество снимки на дъното на мястото на корабокрушението. REMUS беше използван и за картографиране и фотографиране на мястото, където през 2010 година бяха открити и останките на „Титаник“. Същият апарат беше използван и за откриване на фрагментите от катастрофата на полет 447 на Air France през 2011 година.

Изключителните снимки, заснети от роботизирания подводен апарат, показват много от останките от „Сан Хосе“. Сред заснетите артефакти се виждат десетки строшени чаени чаши (на снимката по-долу) и фрагменти от керамични съдове, използвани от екипажа на кораба. Едно от впечатляващите открития са гравираните върху бронзовите цеви на корабните оръдия делфини.


„Останките от корабокрушението частично са покрити с утайки, но с камерите за снемане на големи дълбочини успяхме да заснемем нови детайли от останките. Резолюцията на кадрите ни е достатъчно висока, за да различим и декоративните елементи по корабните оръдия“, обяснява в съобщение за пресата ръководителят на мисията на WHOI Майк Пърсел.


Що се отнася до златото, среброто и изумруди, оценявани на милиарди долари, те си остават на морското дъно. Води се мащабен и жесток съдебен спор, на кого принадлежи съкровището. За правата да го притежават спорят властите на Колумбия и американска компания за спасителни дейности, наречена Sea Search Armada. И двете страни настояват да получат по-големия дял от находките от морското дъно. Изследванията на мястото на корабокрушението се водят в духа на философията „проучване, а не изваждане“ на находките, но колкото повече открития се правят на подводния обект, толкова повече се изостря въпроса по собствеността върху останките на “Сан Хосе“.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...