1 април 2018 г.


През 1997 година NASA извежда в орбита спътник, чиято мисия е в продължение на години да изучава развитието фитопланктона в Световния океан. След като обединяват тези данни със спътникови снимки на сушата, учените са получили картина, представяща пулса на живота на Земята за период от 20 години.

Смяната на сезоните протича с много промени: сняг покрива континентите, а след няколко месеца се топи; цъфтящият планктон оцветява повърхността на водоемите в различни цветове; горски масиви изчезват в пожари, а на тяхно място се появяват нови дървета; в дъждовния сезон пустинни местности се обагрят от зеленееща трева; дори Арктика позеленява, защото глобалното затопляне я превръща в пригодна за съществуване на растения.


За да визуализират пулса на планетата ни, учените са използвали данни от спътника SeaWiFS, който работи в периода 1997 – 2010 година. Към това са добавени снимки, направени през последните 20 години от спътниците „Тера“, „Аква“ и „Суоми“.

Специалистите на NASA обясняват, че това не е просто красиво клипче: данните, събирани в продължение на 20 години, дават много материал за анализи и прогнози. Това е нагледна демонстрация на начина, по който различните екосистеми реагират на промените в климата.


В частност, фитопланктонът е важна брънка от системата за поддръжка на живота на Земята. Той не само е основата на хранителната вериги, но поглъща и преобразува въглеродния диоксид в органичен въглерод. С увеличаване на температурата на Световния океан се променят областите на разпространение на микроводораслите, а освен това се отместват и периодите на цъфтежа им. На тези промени реагират морските животни. Освен това се променя и обема на кислорода, постъпващ от океана в атмосферата на Земята, което от своя страна също играе важна роля  в промените на климата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...