2 април 2018 г.

Ако сте посещавали Флоренция сигурно знаете, че на Земята има “Врата към рая”. Разбира се, това е алегорично название, което великият Микеланджело дава на източната врата на Флорентинския баптистерий, но въпреки това произведението на изкуството вече над пет века поразява въображението на всеки, който го е видял.

Баптистерият на св. Йоан Кръстител, или Сан Джовани Батиста, е най-старото здание, запазено в легендарния италиански град. Първото споменаване за него се отнася към V век, а видът, в който може да се види и днес, датира от XIII век. Сградата е осмоъгълна и е облицована с бял и зелен мрамор. Трите му врати – южна, северна и източна – са сами по себе си шедьоври.

Южната порта на християнския храм, служил през средновековието като място за кръщаване на гражданите на Флоренция, е дело на италианския майстор Андреа Пизано, който я изработва през 1330 година. Северната и източната порта са творения на Лоренцо Гиберти. Северната е поставена през 1424 година, източната – през 1452 година.

Върху шедьовърът си на източната порта Гиберти работи цели 27 години и именно тази му работа обезсмъртява името му.

На всяко от двете крила на вратата има по 5 релефа, изработени от майстора и неговите помощници от позлатен бронз. Всяка от десетте композиции е с размери 79х79 сантиметра и пресъздава сцена от Стария завет. Повечето сюжети са представени с по няколко сцени, събрани в една композиция.


В междуредията са изобразени пророци от старозаветните сказания, а рамката на вратата е обрамчена от лозови листа и гроздове. Между тях са поставени 24 кръгли медальона с човешки образи, два от които са на самия Лоренцо Гиберти и сина му - Виторио.

Само за отливането и почистването на бронзовите заготовки за портите на майстора са му били нужни 11 години.

Според исторически свидетелства, в денят на “официалното им откриване” цялото население на Флоренция се стича пред сградата, за да види шедьовъра на Лоренцо Гиберти. А когато Микеланджело вижда тази творба, възкликва: Толкова са красиви, че са достойни да бъдат врати на рая. Поне така твърди Джорджо Вазари. Така Микеланджело става “кръстник” на източната порта на баптистерия Сан Джовани Батиста и от тогава тя е известна като “Вратите на рая”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...