31 март 2018 г.


Той е живял преди около 28 000 години и когато е починал, е погребан в земите на съвременна южна Франция. Сега, благодарение на новите технологии, експерти са извършили лицева реконструкция и можем да видим как е изглеждал. Човекът от Кро Маньон или както предпочита да го нарича науката днес „ранен съвременен човек“. Реконструкцията се базира на много задълбочени анализи и се оказва, че този кроманьонец е имал големи брадавици и буци по лицето си, резултат вероятно на генетично заболяване.

Останките, по които е извършена лицевата реконструкция, са открити преди около 150 години в скален заслон близо до селцето Льо Ези в югозападна Франция, наричано още и Абри дьо Кро Маньон. Това се превръща в наименование не само на конкретната вкаменелост, но става епоним и на всички европейски „ранни съвременни човеци“, както е приела науката да ги нарича днес.


По времето, когато е открит през 1868 година, този череп е бил най-старият образец на останки от Homo sapien, откривани в Европа. По-късно рекордьор по възраст – от около 43 000 години – става друга находка на останки от кроманьонски човек. Поради огромната си значимост, находката Кроманьон 1 (както се води в каталозите), е изключително добре проучена през годините, като са открити някои интересни белези по черепа.

В ново изследване, публикувано тази седмица в специализираното медицинско списание The Lancet, се излагат заключенията от преразглеждането на тези следи. Експертите са достигнали до извода, че те всъщност може да са резултат от доброкачествени туморни образования по лицето на кроманьонеца.
Екипът е извършил триизмерно компютърно сканиране, от което е получен 3D-профил на черепа. Така изследователите имат възможност да разгледат в подробности останките. Оказва се, че предходните обяснения за лезиите – като например, предположението, че следите са оставени след настъпване на смъртта – не издържат проверката.

Поглед отблизо на деформациите по черепа, вследствие на туморните образувания, както предполага новото изследване
Вместо това изглежда, че деформациите на костта са се появили приживе и съвпадат с диагнозата, според която човекът е имал доброкачествени туморни образования по лицето, съответстващи на генетичното състояние, известно като неврофиброматоза от тип 1. В наши дни това заболяване засяга приблизително 1 на всеки 3000 души и симптомите му се развиват в продължение на години, като тежестта на заболяването варира индивидуално от човек на човек.

По-стара реконструкция, извършена по същите останки
Изследването на Кроманьон 1 показва, че той е имал особено голямо образувание на челото си, както и допълнително други по-малки тумори, концентрирани около устата и очите. Лицевата реконструкция е изпълнена така, че да отразява специфичната патология.

Наскоро пък друга реконструкция по останките на един от най-ранните жители на британските острови и генетичния анализ, показаха, че първите съвременни хора в Европа може би са били с доста по-тъмен тен на кожата, отколкото сме свикнали да приемаме. Както винаги, обаче, няма как да бъдем на 100% сигурни, че тези ранни предци на съвременния човек са изглеждали точно по този начин.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...