14 март 2018 г.


Астронавтът Скот Кели, който по време на работата си на борда на Международната космическа станция (МКС) изпълняваше и длъжността на командир на станцията, вече не е пълен близнак на брат си Марк Кели, пише LiveScience.
"По време на престоя на Скот Кели в космоса, в организма му са протекли цяла поредица от промени в работата на отделни гени. Част от тях са отшумели при завръщането на Земята, но други промени са си налични, в това число и изменения в работата на имунната система и очната ретина. Големият брой на изменени гени ясно сочи, че организмът в буквален смисъл се е приспособявал към новата, „чужда за него“ среда“, заявява Кристофър Мейсън, ръководител на проекта на NASA, наречен Twins Study.

Братята Кели участват в този експеримент, чрез който експертите по медицина се опитват да оценят, доколко и как живота на борда на МКС влияе на човешкото здраве. Скот и Марк Кели са еднояйчни близнаци, и двамата са астронавти и водят сходен начин на живот. Фактът, че и двамата са напускали пределите на земното притегляне прави експеримента максимално „чист“ и строг от научна гледна точка.

Специалистите вземат кръвни и тъканни проби от Скот Кели преди той да поеме за едногодишен престой на МКС. След завръщането му са взети нови проби, които са сравнени с аналогични образци, взети от брат му Марк Кели. Така успяват да установят интересни разлики, които са повлияни от работата в космоса.

Молекулярните биолози например, са установили, че т.нар. теломери, завършващите участъци на хромозомите, които ги предпазват от „счупване“, са се удължили по време на престоя в космоса. Това може да се смята за известно „подмладяване“ на клетките на Скот Кели. От друга страна са намерени и негативни промени – микрофлората в стомаха му се е изменила, вследствие на което в организма на командира на МКС са регистрирани по-чести възпалителни процеси, а състоянието на костите му се е влошило, заради дългото време, прекарано в условията на безтегловност.

Наскоро Мейсън и колегите му са анализирали как се е променила структурата на ДНК и активността на някои гени при Скот Кели. Учените полушеговито отбелязват, че вече не може да се каже, че Скот е пълноценен брат близнак на Марк, защото около 7% от гените му работят не по същия начин, по който са го правели преди престоя от една година на МКС.

Освен фрагментите в ДНК, свързани с работата на имунитета и зрението, най-значими са промените в работата на онези гени, които отговарят за формирането на костите, коригиране на мутациите и реакцията на организма в условията на недостиг на кислород и пренасищане с въглероден диоксид. Според генетиците, не всички промени са еднотипни – част от гените се оказват „изключени“, докато други, напротив, са станали по-активни.

Екипът на Мейсън все още не е анализирала всички данни. Сега учените се опитват да открият т.нар. „космически гени“, които са отговорни за приспособяването на човешкия организъм към условията на безтегловността. Биолозите се надяват, че работата им ще помогне в изнамирането на начините за най-добра защита на хората, които един ден ще летят до Марс или ще работят на повърхността на Луната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...