15 март 2020 г.


В салатите, които бяха отгледани през изминалата година на борда на Международната космическа станция, не са открити опасни микроорганизми. Учените са потвърдили, че реколтата от МКС е с точно толкова питателни листа, колкото и при зеленчука, отглеждан в нормални условия на Земята.

Заключението на експертите е, че радиацията и безтегловността не са повлияли на отглеждането в космически условия на пълноценна храна. „Космическите“ салати се оказват учудващо по-богати на витамини и минерали: в листата им се регистрират малко повече калий, натрий, фосфор, цинк, сяра, както и антиоксиданти от групата на фенолите. В бъдеще е планирано в изкуствената оранжерия на борда на МКС да се отглеждат не само салати, но и пипер, и домати, за да се разнообрази диетата на хората, които работят в космоса.

Експерименти по отглеждане на плодове и зеленчуци на борда на Международната космическа станция се извършват вече почти шест години. Първите салати бяха отгледани още през 2014 година, след което в замразено състояние бяха изпратени на Земята. Една година по-късно, когато учените се убедиха, че „космическата реколта“ е безопасна, в парниците на МКС започнаха да отглеждат цветя – астри и цинии.





Опитите с отглеждане на растения се провеждат в специално разработена оранжерия. Осветлението в нея се осигурява от няколко разноцветни светодиодни лампи, които стимулират растежа на растенията в условията на безтегловност и липсата на естествено осветление. Оранжерията, разбира се, е оборудвана и със специални видеокамери, датчици и различни системи.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...