27 март 2018 г.


Експерти алармират за небрежното извършване на строителни работи на Гьобекли тепе - мястото, на което се издига най-ранният храм в човешката история, известен до днес. В предупреждението си те съобщават, че на археологическия обект са нанесени непоправими щети от „тежка строителна техника“ и невнимателното изливане на бетон.

“Трудно ми е да изразя огорчението си. Всеки път, когато посещавам обекта, виждам нови нанесени щети“, споделя археологът Чикдем Кьоксал Шмид, след посещението ѝ на 14 март на археологическия обект. „Части от дървената пешеходна пътека са демонтирани, заради изграждането на защитна покривна конструкция, която тече в момента. По-късно дървената пътека ще бъде възстановена, твърдят от фирмата, извършваща монтажните дейности. Но всъщност в момента те изграждат бетонна алея“, добавя Шмид, която е съпруга на световно известния професор Клаус Шмид, ръководил в миналото разкопки на Гьобекли тепе. Професорът почива през 2014 година.

Снимките и видео кадри, които г-жа Шмид публикува в социалните мрежи, предизвикаха гневни реакции. На тях се вижда изграждането на новата пешеходна алея и тежката строителна техника, която се използва.


Изграждането на защитна покривна конструкция върху площ от 4000 квадратни метра, за което са отделени 6,6 милиона евро и нова пешеходна алея са част от планираните подобрения, които Турция трябваше да изгради, за да бъде вписан Гьобекли тепе в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. Това трябва да се случи по-късно през тази година. Обектът е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО преди пет години.



„Доколкото виждам от снимките, строителите са изливали бетон. Не би следвало да използват такива материали на това място, или поне трябва да използват възможно най-малко от него. На мястото вече имаше изградена голяма покривна конструкция. И не бива на такива места да използваме модерни материали в големи, неразумни количества“, коментира доц. Нечми Карул, член на Научния съвет на Гьобекли тепе.

Строителната дейност на обекта трябва да бъде приключена преди края на април, когато Гьобекли тепе ще започне отново да посреща посетители.


„Строителните дейности по изграждането на посетителския център, поне по това, което се отразява в медиите, изглеждат като истинска катастрофа… Строителната фирма трябваше да действа много предпазливо в защитената зона, но както виждаме, на обекта се използват и тежки строителни машини. Много е тревожно, че уникалните останки от каменната епоха и кръглият храм близо до входа на обекта, са били изложени на такова въздействие. Неприемливо е, че небрежната строителна дейност е нанесла щета на този абсолютно необикновен археологически обект“, коментира археологът Нези Башгелен.

В отговор на критиките около строителните дейности на Гьобекли тепе, Министерството на културата и туризма на Турция излезе с изявление, в което се казва, че „в дейностите са използвани само строителна техника“ и се отрича използването на бетон или асфалт.

Преди да започне изграждането на 900-метровата пешеходна алея, върху почвата е поставена защитна изолация, върху която е разпределен дренажен слой от чакъл. В двата края алеята е ограничена от 30-сантиметрови бордюри, които са фиксирани с хоросан, нанесен върху дренажа от чакъл, пише в официалното изявление на културното министерство.

В отделна декларация, министерството определя изнесените в социалните мрежи твърдения като „безпочвени и ненаучни“ и категорично отрича да са нанесени каквито и да било щети на археологическите находки.
От министерството обещават също, че в най-кратки срокове ще бъде организирано специално посещение на Гьобекли тепе, в което ще участват журналисти и експерти, за да могат сами да се убедят за състоянието на обекта, пише Hurriyet Daily News.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...