28 март 2018 г.


От дъното на езерото Грайфензее в северна Швейцария археолози са извадили износена обувка на човек, живял преди 5000 години. Артефактът е много рядко срещан, става ясно от изявление на властите в кантона власти кантона Цюрих.

В съобщението се казва, че „е открита почти напълно запазила се обувка, която е на около 5000 години. В Европа подобни находки са по-малко от десетина“.
На външен вид полуотворената обувка напомня на терлик. Изработена е от лико. По онова време са изплитали обувките от ленти лико с дебелина около половин сантиметър. „Тъй като дължината на подметката е 26 см, по всяка вероятност обувката е принадлежала на възрастен човек“, подчертават специалистите. На петата на обувката има дупка, която вероятно е причината, собственикът ѝ да я изхвърли.



Повечето предмети от облеклото на хората от каменната епоха, които са оцелели по някакъв начин до наши дни, са много чупливи. Изработвани са от растителни материи. Швейцарските археолози определят като чудо факта, че някои такива предмети изобщо са оцелели до наши дни, без да изгният.

Подводните разкопки в езерото Грайфензее се провеждат на дълбочина около 3,5 метра. На повърхността артефактите се изваждат заедно с тинята, в която са заровени, а след това внимателно се почистват в лабораторни условия. За да се избегне появата на микроорганизми, които да предизвикат гниене по артефактите, помещенията на лабораторията постоянно биват охлаждани, а след това в тях се поддържа постоянна влажност.

Обувката е намерена на територията на община Мау. В тази община древни артефакти са открити още в края на XIX век, когато нивото на езерото, след промяна в руслото на река Глат, спада с около метър. Почти един век по-късно започват систематични археологически изследвания. Откритите културни слоеве се отнасят към три различни праисторически култури, сменили се хронологично в периода между 3800 и 2500 г. пр.н.е.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...