27 март 2018 г.


Нов тип гробница с много характерни особености, в която са открити останките на 20 души, три от които – деца, е открита наскоро в микенското селище Димини. За находката съобщава Стаматия Александру, археолог от отдела по античността в Магнесия, която отговаря за археологическия обект в Димини. Анонсът е направен по време на Шестата археологическа конференция на Тесалия, Централна Гърция.

"В рамките на проекта NSRF, чиято цел е опазване и популяризиране на Мегара A и B на микенското селище, се налага изграждането на защитна метална конструкция и резервоар, в който да се отвежда дъждовната вода. По време на изкопните работи е разкрита част от каменна преграда, която се оказва капак на голяма гробница. Капакът, от който засега е проучена само малка част, има елипсовидна форма и диаметър около 7 метра. Състои се от каменен кръг с ширина 0,5 метра и височина 1,70 метра, а по периметъра ѝ са издигнати монолитни вертикални плочи с височина 1,30 метра. Изследването продължава и археолозите се надяват да открият нови елементи, които да дадат информация за завършване на цялостната картина на тази впечатляваща и уникална структура“.

Г-жа Александру добавя: „в центъра на структурата е открита голяма L-образна гробница. Външните ѝ размери са 3,80м х 3,30м (макс.) -2,70м (мин). Отвътре дългите стени са облицовани с вертикални правоъгълни плочи, подобни на тези от ограждението, с височина от 1,00 до 1,10 метра и ширина, варираща между 0,40 и 0,64 метра. Дебилната на блоковете е около 0,008 метра. Тесните страни на плочите са подпрени от монолитни плочи в долната част, а отгоре са покрити с обработени каменни монолити, поставени хоризонтално. В североизточния край на структурата има тесен отвор, което е запечатано с вертикална плоча и каменен праг от две части“.



„В северозападната част на гробницата има останки от по-стари погребения, натрупани без особено да е влагано внимание, а откъм южната страна е открит скелет на възрастен в свита поза, като черепът почива върху изправен камък. Предварителните изследвания на остеологичния материал показва, че в гробницата са погребани общо 17 възрастни и 3 или 4 деца. Около останките са открити 16 съда, в това число чаши, вази и готварски гърнета. Сред другите находки са 5 глинени вретена, бронзова игла и три бронзови куки (двете с глави от планински кристал), златни и сребърни щипки, бронзови пръстени, както и маниста от аметист и сардоникс.

„Гробницата е била изградена между 1750/1720 и 1680 г. пр.н.е. и е използвана между 1700/1665 и до 1635/1600 г. пр.н.е. Това я прави най-ранният пример за строена камерна гробница в Тесалия. От това следва, че тя се явява свързващото звено между по-ранните погребални могили и по-късните куполни гробници или кошерни гробници и принадлежи към пред-микенската културна традиция, която се появява в районите край източното и южното крайбрежие и е имала контакти с островите в Егейско море чрез Димини, което от своя страна е контролирало пристанищата на Пагасетийския залив и по този начин се явява вход към Егейско море“.

„Архитектурата, богатите погребални дарове и фактът, че е използвана за многобройни погребения, предполага, че гробницата не е предназначена за представители на простолюдието, а е за членове на елита. Тази привилегирована прослойка се развива, чрез сложни процеси, протичащи от средата до края на бронзовата епоха, най-вече в Пелопонес и Атина, но също и в Тесалия, както става ясно от последните проучвания. Находките и доказателствата от Димини ясно показват, че към края на средата на бронзовата епоха сред местното население започва да се формира нова, по-богата класа, която категорично е искала да се открои от другите социални групи. Възприемането на по-сложни погребални обреди са демонстрирали по-високото благосъстояние и достъп до ресурси, което вероятно е осъществено за сметка на развитието на морската търговия“, пише e-thessalia.gr.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...