10 февруари 2018 г.


Най-черният материал на планетата — Vantablack — беше създаден съвсем наскоро. Вече може да се насладим и на употребата му в архитектурата: с него е боядисана фасадата на сграда в Пьонгчанг, където в момента се провеждат зимните Олимпийски игри.

Vantablack е изобретение от 2014 година на британската компания Surrey NanoSystems. Още със създаването му става обект на голямо внимание и разбира се, първите поръчки за материала идват от аерокосмическата и военната индустрия. Материалът е вписан в книгата на рекордите Гинес като „най-черният цвят, създаван някога от човек“. През 2016 година компанията представи още по-черна версия, която поглъща 99,965% от падащата върху нея светлина.


Първото здание в света, където е използван революционния материал, е The Hyundai Pavilion в Пьонгчанг. Откриването му се състоя само няколко часа, преди официалната церемония за началото на зимните Олимпийски игри – 2018. Павилионът е дело на британския архитект Асиф Кхан. Сградата е под формата на паралелепипед с височина на стените 10 метра и ширина от 35 метра.


Пигментът, с който е покрита фасадата на сградата, не отразява видимата светлина, а я поглъща; резултатът от това е, че човешкото око възприема зданието като „черна дупка“. Обемите изчезват и от разстояние за човек изглежда, че на повърхността се намира „прозорец към дълбокия космос“. Като продължение на космическата идея, архитектът е поставил по фасадата на сградата миниатюрни светлинни тела, наподобяващи звездното небе. Като цяло се получава „усещане за безкрайно пространство“.


Павилионът е изработен по поръчка на компанията Hyundai Motor. Интериорното му решение е в изцяло бял цвят. Вътре в сградата се намира езеро, което ту пресъхва, ту се пълни отново: в него се вливат по 25 000 водни капки всяка минута. Посетителите на павилиона могат да взаимодействат със сензорите, инсталирани в сградата, като с това променят ритъма и темпото на „капките“.


Оригиналният материал Vantablack се състои от милиони вертикални нанотръбички, всяка от които е с диаметър около 20 нанометра (около 3500 пъти по-тънки от човешки косъм) и дължина 14-15 микрона (1 микрон = 0,001 мм). Малко след създаването на материала е разработена и специална технология, която позволява Vantablack аерозолно да се нанася по повърхности на предмети. По-късно компанията-разработчик представя и боите VBx, които не съдържат нанотръбички, но също толкова ефективно поглъщат видимата светлина; точно с такива бои е декорирана фасадата на най-черния павилион в света. Но тези бои имат и един голям недостатък – лошо понасят механичните въздействия, затова и са много неподходящи за трайно покритие на фасади.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...