12 февруари 2018 г.


Мнението на учени и специалисти по дератизация се разминава по този въпрос.
За да проверят до колко вярно е, че мишките обичат да похапват сирене (или кашкавал), през 2006 година група изследователи от Университета в Манчестър, Великобритания, провеждат специален експеримент. Резултатите от изследването са категорични, че в менюто на гризачите основна част заемат растителните храни – най-вече зърнени култури и плодове (и двете са богати на въглехидрати). Храните с остра миризма, в това число сирена и кашкавали, изобщо не предизвикват интереса на гризачите.

Специалистът в областта на поведението на животните доктор Дейвид Холмс от споменатия университет обяснява: “За нас е категорично ясно, че твърдението, според което мишките обичат сирене, е грешно. През по-голяма част от своето еволюционно развитие мишките няма как да са познавали вкуса и аромата на продуктите с млечен произход. В естествената им среда не се срещат такива продукти, затова и те не реагират на такъв дразнител”.

Изводите на учените предизвикват интереса на специалисти от британската санитарна организация Pest Control UK. След като получават задача да прочистят от гризачи складови помещения, те също провеждат експеримент. В три капана за мишки, разположени на разстояние 15 см един от друг поставят съответно парче ябълка, шоколад и кашкавал. Всеки ден разместват примамките в капаните. За месец и половина на ябълката не се хваща нито една мишка. Една попада в капана, след като решава да си хапне шоколад. А парчето кашкавал става “последна грешка в живота” за 22 мишки.

Остава само да предполагаме, чий експеримент е по-показателен за това, дали мишките обичат сиренето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...