12 февруари 2018 г.

HD 97300 и светлината от нея, която се разсейва от облака от прах и газ. Снимка: ESO
Европейската Южна обсерватория публикува снимки, на които се вижда новородената звезда HD 97300, обливаща в ярка светлина заобикалящите я облаци от космически прах и газ.

Европейската Южна обсерватория (European Southern Observatory, ESO) е водещата международна астрономична организация в Европа. В нея са обединени специалисти от 16 държави. Първата обсерватория на ESO се появява в Ла Сия. Съоръженията ѝ се намират на надморска височина от 2400 метра. Телескопите са изградени на около 600 километра на север от столицата Сантяго де Чили, на територията на пустинята Атакама.
Звездна карта, показваща местоположението на HD 97300
Обсерваторията работи с няколко оптични телескопа, най-големият от които е с диаметър на огледалото от 3,6 м. По-късно в Атакама са изградени още две наблюдателни бази – Паранал и Чахнантор.

Изображението е заснето именно от обсерваторията в Ла Сия. На нея се вижда как новородена звезда осветява заобикалящите я космически облаци от прах и газ. Частиците прах около звездата HD 97300 разсейват светлината, която тя излъчва, по същия начин, както например, светлината от автомобилните фарове се разсейва в мъгла.
В резултат на разсейването се получава отражателната мъглявина IC 2631, пишат астрономите от ESO в съобщение за пресата.
Участъкът от небето, където се намира HD 97300
В момента HD 97300 е най-добре различаващият се обект на изображението, но космическият прах, който създава около нея ореол, предполага, че в бъдеще на същото място ще се родят и други звезди, като не е изключено те да са още по-ярки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...