23 декември 2021 г.


В западните общества за една от най-романтичните традиции се смята коледната целувка под клонка от имел, окачена на тавана или над вратите. За онези, които се намират под зелените листа, може и да е неизвестно, а вероятно и безинтересно, че този символ на любовта е всъщност паразит, който оцелява, изсмуквайки хранителни вещества от ствола на дървото, върху което расте.

Не звучи много романтично, целуването под паразит, нали? Но става и по-весело. Паразитиращия начин на живот на това растение всъщност е поводът хората да започнат да смятат имела за по-специален – дотолкова по-специален, че да приемат първата целувка под такова място за нещо много възвишено.


Имелът остава зелен през цялата зима и „това е основната идея, на която се базират всички средновековни традиции, свързани с това растение“, казва Джонатан Бригс, експерт по имела. Растението обаче поддържа вечнозеления си цвят, като краде вода и минерали от дървото, върху което паразитира.



Някои видове имел са „съвсем доброкачествени в приемливи количества“, но има и такива, които „представляват проблем за всяко дърво, независимо от количеството им“, обяснява Бригс. Но при всички случаи, ако някой от двата вида имел се развие по повечето клони на дърво, то е обречено да загине. „Но с него загива и имелът“, добавя Бригс.


Към това трябва да се добави и фактът, че някои видове имел са отровни и така растението все по-малко изглежда като приемливо за идеята, да се целувате с някого под клонките му. Но имелът изобщо не бива да се смята за „тотално лош“. Според научните изследвания, някои видове имел могат да са безценни както за птиците, така и за хората.

Въпреки че имелът може да убива дървета, проучвания показват, че при отстраняване на някои от видовете му, страдат екосистемите и най-вече – птиците. Според доклад от 2012 година, публикуван в Proceedings of the Royal Society B, когато учени почистват от имел части от Билабонг Крийк в Нов Южен Уелс, Австралия, наблюденията им последствие сочат драстичен спад на популациите както на птици, така и на други видове в почистения район. В районите, където имелът не е засегнат, популациите остават на същите нива или дори се увеличават.



Проучване от 2014 година, публикувано в Acta Oecologica, се фокусира върху същите наблюдения за евентуална връзка между имела и популациите от птици в централната част на Мексико. И двете изследвания категорично твърдят, че имелът се явява ключов фактор, който играе много важна – дори решаваща – роля в екосистемите.


Налице са вече данни, че някои видове имел могат да се използват при лечение на онкологични заболявания. Това са клинично потвърдени данни, но всъщност подобни рецепти се използват още от 20-те години на миналия век. Затова експерти от Медицинския колеж към Университета „Джон Хопкинс“ провеждат първите строго наблюдавани клинични изпитания сред пациенти с тумори в САЩ. Според онколога Шанин Джудит Палър, предишни изследвания са показвали, че паразитното растение може най-малкото да „облекчава страничните ефекти от традиционната терапия“, като гадене, повръщане и загуба на апетит, които често съпътстват курсовете химиотерапия. „Потискането на тези симптоми подобряват самочувствието на пациентите и те по-лесно понасят по-големи дози химиотерапия“, казва Палър.
Излиза, че имелът е има поне едно свойство, което го прави достатъчно приемлив, за да си разменяме целувки под него.


Всъщност, не е съвсем ясно, кога се е зародила традицията за размяна на целувка под клоните на имела. Един от скандинавските митове разказва, че след като бог Балдур бил убит от стрела от имел, хората започнали да се целуват под паразитното растение. Детайлите около това им действие са малко размити, но може би има нещо общо с това, че с целувка под растението, поразило Балдур, се подпечатвали сключените мирни споразумения.



Други истории за произхода на традицията на целувката под клонка имел я свързват с идеята за символиката на плодородието; налице са и някои чисто физически насоки, защо хората са откривали такава връзка. Освен факта, че много видове имел остават зелени през цялата зима, някои от тях имат и големи плодове, които отделят вещество, което е много подобно на семенната течност.


В САЩ размяната на целувка под клонче имел е натоварено с много по-сложна символика. Вашинготн Ървинг пише, че често мъжете целували толкова пъти любимата си, колкото са висящите плодове по клончето имел – след всяка целувка откъсвали по едно. Дано подобни двойки да не са изпълнявали ритуала с целувката с големите бели плодове на джуджешкия имел – растението, което гениалността на еволюцията е надарило със способността да разпространява семената си, като буквално плодовете му експлодират.
Сещате ли се за по-ясен символ на плодородие?


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...